Met opa vogels kijken in Zoutkamp

ZOUTKAMP ´Kiek opa, n smient. En doar n krakaind.´ Als Rudmer de Vries zijn kleinkinderen uit Baflo op bezoek heeft, is het voor hem niet moeilijk een uitje te bedenken. Ze zijn allemaal vogelaar. En praten net zo Gronings als hun opa.

Deze woensdagmorgen zijn de broers Sieko (12) en Rudmer (8) Dijk bij hun opa en oma in Ulrum. Ze zijn vrij van school. Sjoerd, de tweelingbroer van Rudmer, had er ook wel bij willen zijn, maar is met zijn moeder naar de oogarts. En margedagen zijn voor hun oudste broer, Simon (15),  verleden tijd.

Rudmer heeft zijn kleinzoons meegenomen naar de buitenhaven van Zoutkamp. Ze beklimmen de uitkijktoren. Boven benoemen de jongens alle vogels die ze waarnemen. Vier motorische vogels vliegen ook over, helikopters van Defensie die meedoen aan de oefening Falcon Autumn.

´Ze weten erg veel van vogels af. Ik ben zelf ook vogelaar, ik kan genieten van alles wat bloeit en leeft.´

De uitstapjes organiseert hij met alle plezier. ´Ik ben er zelf kwajongen bij. Dit houdt je jong´, aldus de oud-buitendienstmedewerker van de gemeente.

Lang duurt het uitstapje trouwens niet. ´Misschien kijken we vanmiddag nog even in Lauwersoog of de Westpolder. We gaan eerst naar huis, ze hebben nog een klus te doen: grasmaaien. Ze eten vanmiddag en vanavond bij ons en dat moet wel verdiend worden´, zegt opa lachend.