Adriënne roept ´baaaah´ en daar komen de Suffolks

´Baaaah´. Adriënne Woltersom-van Dijk (27) roept haar Suffolkschapen in het weiland tegenover boerderij Dijkstede in Zuurdijk. Ze reageren onmiddellijk, zelfs het koppeltje dat in de boomgaard bij de boerderij loopt.

De schapen, een Engels ras, vallen op met hun zwarte poten en kop. ´We hebben er twaalf, waarvan drie rammen. Ze zijn zeer mak en hebben een sterk beenwerk. De schapen zijn bij geboorte helemaal zwart. Met uitzondering van de poten en kop worden ze na enkele maanden wit.´

´Ze begrazen de paardenweiden en dat doen ze ontzettend goed. Paarden zijn daar slordig in, laten van alles staan. De Suffolks eten bovendien de wormeitjes, waarmee ze wormbesmetting van de paarden voorkomen.´

Adriënne, die de schapen ook houdt voor de fok en het vlees, zegt dat ze verder weinig voorkomen in Noord-Groningen. ´Ik weet dat ze bij een boer lopen in Ulrum en mijn vader heeft een aantal in Ezinge.´

Schapen houden is niet haar enige liefhebberij. In Dijkstede, waar ze woont met haar man Hendrik Jan en hun kinderen Hanna en Sjoerd, heeft ze een hondenkennel en -pension. ´We fokken ruwharige dwergteckels. Met het pension ben ik begonnen toen ik nog in Leens woonde. Ik doe dat nu acht jaar in Zuurdijk, waar we bijna permanent aan het uitbreiden zijn. Het hele jaar door logeren honden bij ons.´