Geen feestweek maar ludieke actie in Usquert

USQUERT Feestweek in Usquert? Nee, maar het had gekund. Willie Ammeraal protesteert met een ludieke actie tegen het zonnepanelenbeleid in de beschermde dorpskernen. Op een spandoek aan de Wadwerderweg heeft hij burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond afgebeeld als een heks op een bezemsteel.

Natuurlijk vind ik Marijke van Beek geen heks, meldt hij in een uitvoerige verklaring bij het spandoek. ´We houden het wel netjes.  Deze fraaie lookalike staat symbool voor Marijke als boegbeeld van onze welvarende gemeente en de kledij waarin zij is gestoken alsmede haar vervoersmiddel staan voor de heksenjacht op eigenaren van zonnepanelen.´

Wanneer je niet weet dat ze er liggen, dan zie je ze niet

Willie maakt er bezwaar tegen dat de gemeente inbreuk op zijn privacy heeft gemaakt door met een drone (´of zittend op een bezemsteel´) opnamen te maken van zijn huis. Ook weet hij dat een ambtenaar achter zijn huis is geweest voor opnamen. Ammeraal zegt de zonnepanelen zo te hebben geplaatst dat ´deze van geen kant storend zijn voor wie dan ook. Wanneer je niet weet dat ze er liggen, dan zie je ze niet´.

De gemeente heeft inmiddels besloten dat de panelen kunnen blijven liggen als de Usquerder een vergunning aanvraagt en de daarbij horende legeskosten betaalt. Dat is hij niet van plan. ´De gemeente verzint nieuwe spelregels terwijl de panelen er al een paar jaar liggen. Als ik aan de regels voldoe, kan de gemeente die panelen simpelweg legaliseren.´