Op naar de Sint-Pietersberg, op naar een nieuw leven

GARNWERD Mark de Vries oogt vrolijk en ontspannen in Garnwerd, waar hij even een terrasje heeft opgezocht. Dat wil hij zo houden dankzij een nieuwe start in zijn leven. Problemen heeft-ie genoeg gehad.

´Mijn vader heeft mij naar Pieterburen gebracht. Ik loop het Pieterpad en neem daarvoor alle tijd. Mijn tentje zet ik neer op plekken die mij bevallen. Zie wel of ik weggestuurd word. Af en toe vraag ik bij willekeurige mensen om water.´

De 29-jarige Mark, afkomstig uit een dorpje in de buurt van Joure, nam een rigoureus besluit. ´Ik was tien jaar lasser bij een metaalbedrijf. Elke dag in het donker, in de hitte werken, zonder vooruitzicht op verbetering. Mijn leven bestond uit niets anders. Daar weggaan was de enige uitweg uit de misère.´

´Tijdens het wandelen hoop ik inspiratie op te doen voor een nieuwe start in mijn leven. Mijn bedoeling is om na het Pieterpad direct door te gaan, naar Rome of Santiago de Compostella. Lopend of liftend, ik zie wel.´

De terrasbezoekers kijken verwonderd op

De Fries zeult een stok met zich mee. ´Het is een oefenstok voor de vechtkunst kungfu. Verder doe ik aan tai chi. Zowel de sport als de bewegingskunst is goed voor lichaam en geest.´

Mark haalt een muziekinstrument uit zijn rugzak. ´Dit is een Indiaanse fluit. Ik leer me het bespelen zelf aan.´ Een demonstratie volgt. Verdraaid, dat klinkt goed. Sfeervol, warm. De terrasbezoekers kijken verwonderd op. Ze lijken het allemaal prachtig te vinden. Een applausje had niet misstaan.

De tussenstop zit erop. Mark hijst de rugzak om zijn schouders en neemt afscheid. Daar loopt hij over de Reitdiepbrug, op naar de Sint-Pietersberg, op naar een nieuw leven.