Het wekelijkse tochtje van zeilfietser Harmen naar Fluitekruid

Harmen haalt maximaal 65 kilometer per uur op zijn zeilfiets, zonder te trappen. Maar dan moet alles meezitten. Doorgaans fietst hij in een kalm tempo.

Zeilfietsen, je ziet ze niet veel. Harmen van Calcar (50) uit Kloosterburen heeft er eentje. Hij is er vrijdagmorgen mee op weg naar natuurvoedingswinkel Fluitekruid in Winsum.

Vaste prik tijdens het wekelijkse ritje is een rustpauze op het laatste bankje voor de Schouwerzijlsterweg. Even een rokertje doen op deze mooie plek. Wat filosoferen over het leven.

Harmen is aanhanger van de energetica. Het leven is in zijn ogen een kosmisch experiment. Vraagt zich af of de natuur waar we nu even van genieten er daadwerkelijk is. Of wijzelf überhaupt wel bestaan.

Van scholen moet hij helemaal niks hebben. ´Daar leren ze je alleen onzin, wat door de leraren verkondigd wordt als waarheid. En wat de meesten voor zoete koek slikken. Ik werd dan ook al snel van de lagere school naar de lomschool gestuurd, ze konden niks met me.´

Had je die mevrouw van dat bureau eens moeten horen toen ik haar aan de lijn had!

Harmen beschouwt al het nieuws als nepnieuws (´we leven in een neprealiteit´), president Poetin is de enige die hij hoog heeft zitten (´hij lacht niks weg, is eerlijk, anderen proberen hem van alles in de schoenen te schuiven´) en het consultatiebureau noemt hij ´het stagnatiebureau´. ´Had je die mevrouw van dat bureau eens moeten horen toen ik haar aan de lijn had!´

Zes jaar lang had de Kloosterbuurder geen cent om van te leven. ´Helemaal niet erg. Er is geld en voedsel genoeg. 60 procent van het voedsel wordt nota bene weggegooid en wat is geld?  Dat is gewoon gemaakt van grondstoffen. Met steun van anderen ben ik die periode doorgekomen.´

Harmen vervolgt zijn tocht naar Winsum.

Inmiddels is hij vader van een dochter van 2,5 die met haar moeder in Den Andel woont. Harmen heeft woonruimte bij Arnold Veeman, de zanger/componist uit Kloosterburen. Grappig, dat de zeilfietser terechtkomt in een voormalige lagere school.

Hij heeft daar een biologische moestuin (´gisteren net de eerste tomaten geplukt´). En is nu op weg naar de natuurvoedingswinkel. De pauze zit erop. Raapt wat peuken van de grond van eerdere bezoekers en doet ze in de afvalbak, neemt plaats op zijn zeilfiets en begint aan de laatste kilometers naar Winsum.