Verdwaald in het maisdoolhof? Zing een liedje en Johan vindt je

Johan op een van de verse paden.

SAAXUMHUIZEN Nog twee weekjes, dan gaat het maisdoolhof bij Saaxumhuizen weer open. Johan Schoonderwoerd heeft vorige week de paden gemaakt. Het is nu aan de mais om verder te groeien.

Johan heeft er alle vertrouwen in. ‘Begin mei hebben we gezaaid. Door de warmte van de afgelopen weken en de buien in mei groeit de plant geweldig. Begin juli gaan we open, dan is de mais 1 meter. Daarna groeit de plant 20 centimeter per week, totdat  die 2,5 meter hoog is.’ De paden legt hij altijd aan naar een ontwerp van dochter Mariska.

Gezien de nabijheid van Pieterburen leek dit ons wel wat

Twaalf jaar geleden was Johan de eerste in Groningen en landelijk de zesde met een maisdoolhof. ‘We wilden iets naast ons akkerbouwbedrijf gaan doen. Onze activiteiten verbreden, zoals dat zo mooi heet. Gezien de nabijheid van Pieterburen leek dit ons wel wat.’

Hij runt het recreatieve gedeelte van het bedrijf samen met zijn vrouw Geri en scholieren. Vooral voor kinderfeestjes en familiedagen weten mensen uit de verre omtrek Saaxumhuizen te vinden. Kinderen en ook volwassenen kunnen er naast dolen te kust en te keur gaan. Frisbeegolf, boerenbowlen en klompjesgolf is mogelijk, evenals skelteren en een duik in het maisbad.

De boerderij is ook stempelpost van het Pronkjewailpad, de nieuwe wandelroute door Noord-Groningen. Alvorens de wandelaars een stempel krijgen, moeten ze eerst wel even door het palendoolhof. Ze kunnen er ook een kopje koffie of thee drinken, Johan is met zijn maisdoolhof/bloemenboerderij aangesloten bij de organisatie Rustpunt.

Kinderen krijgen na afloop een diploma
‘Het maisdoolhof loopt goed. Het kan natuurlijk altijd beter, maar we mogen niet mopperen. Zoals elk jaar krijgen de kinderen tijdens de route een aantal vragen over landbouw en natuur. Zo steken zij – en ook volwassenen trouwens – er ook nog iets van op. Na afloop krijgen ze een diploma, als ze de meeste vragen goed beantwoord hebben.’

Anderhalf uur tot twee uur dolen de meeste bezoekers. ‘Ze krijgen een kaartje met telefoonnummer mee. Zo’n vijf keer per jaar lukt het ze niet eruit te komen en dan kunnen ze mij bellen. Ik zeg dan: zing over een minuut of vijf maar een liedje, dan weet ik jullie te vinden. Vaak ben ik al eerder bij hen.’

Het maisdoolhof is open tot begin oktober. Daarna wordt de mais geoogst en gebruikt als veevoer.

www.bloemenboerderij.com