Schooljongens: Wat dom, Veenomenaal met twee e’s!

Harmen en Maria in hun sfeervol ingerichte zaak.

En of de naam reacties oproept! Harmen Postma en Maria Dallinga-Woddema openden eind april in Bedum een eetcafé, met de fenomenale naam Veenomenaal.

´Mijn echtgenoot Marc heeft de naam bedacht´, vertelt Maria (31). ´Hij zei: je moet een naam nemen die typisch Bedums is. En dat is Veeno, de fietsenfabriek die hier in de vorige eeuw gestaan heeft. Het complex is in 1968 opgekocht door Fred van der Werff die er een supermarkt begon. Nu heet het winkelcomplex Veeno, waar wij ook onder vallen.´

Dat de Bedumse uit een familie komt van fietsenhandelaren maakt het extra leuk, maar is een toevalligheid. ´Mijn vader en oom hadden een zaak in Winsum, mijn opa in Ulrum en weer een andere oom verkocht fietsen in Zoutkamp. Ook had hij daar later een fietsmuseum.´

Mijn echtgenoot Marc zei: je moet een naam nemen die typisch Bedums is

Terug naar de naam. Niet alleen Bedumers stellen die op prijs, ook onbekenden die een bezoek brengen aan het eetcafé aan de Noordwolderweg en nog nooit van Veeno gehoord hebben. ´Op Facebook krijgen we er veel leuke reacties op. Er zijn mensen die ten onrechte denken dat de naam afgeleid is van de Veenkoloniën. Een schooljongen die hierlangs fietste met een groepje hoorde ik roepen: Wat dom, Veenomenaal met twee e´s!´

Maria en Harmen (32, getrouwd met Elske) kennen elkaar van café Hammingh in Garnwerd, waar ze werkten. Beiden zagen wel wat in een eigen zaak. ´We mogen tot dusverre niet klagen. We hebben nog weinig aan promotie gedaan, maar de aanloop is heel behoorlijk.´

De zakenpartners runnen het eetcafé, waar tot voor kort restaurant Zorba de Griek zat, met vijf parttimers. In de zaak staat een oude Veeno-fiets. Het is de bedoeling dat die aan de muur komt te hangen, samen met oude foto´s van Bedum.

Ulrumer Harmen is de chef-kok. Veenomenaal heeft een behoorlijk uitgebreide menukaart. Daarop een opvallende naam: een Harmburger, genoemd naar de kok. Maria´s vriendin Mirthe Jonker luistert mee. Ze wijst lachend naar Harmen: ´Het is wel een beetje een kale burger, hoor.´

eetcafeveenomenaal.nl