Mensingeweer: van alle-dagen-heel-druk naar Rustpunt

Annie is twee weken gekluisterd aan de rolstoel. Geert maakt het terras onkruidvrij.

Dat is toch wel een overgang. Door Mensingeweer reden dagelijks duizenden auto´s. Sinds de rondweg om het dorp is het er een en al rust. Annie van der Lei heeft er zelfs een Rustpunt geopend. In het achterste gedeelte van het pand waar vroeger Garage Bakker zat en later antiekzaak Chanoet. Annie (62) moet trouwens zelf een tijdje rust nemen vanwege een voetoperatie.

Annie wilde het graag en ik had er helemaal niks op tegen

Een mini-horecavoorziening leek haar wel wat. ´Het viel me op dat geregeld mensen met rugzak in het dorp – vaak Pieterpadlopers – op zoek waren naar een plek voor koffie, thee of fris of waar ze even naar het toilet konden. Na het overlijden van mevrouw Ronda, jaren geleden alweer, was in het dorp een gat ontstaan. Alleen op zondag is koffie- en theeschenkerij In de Malle Molen geopend. Ik vul sinds enkele weken het gat op de zes andere dagen.´ Haar partner Geert Bruintjes (67): ´Annie wilde het graag en ik had er helemaal niks op tegen.´

Ze sloten zich aan bij Rustpunten, een organisatie die zorgt voor verwijzingsborden, een koffieapparaat en promotie op internet. ´Het aardig is dat we niet aan huis gebonden zijn. De gasten kunnen zelf koffie, thee of fris pakken en plaatsnemen op het terras. Na afloop stoppen mensen het geld in een potje. Een kopje koffie of thee kost 1 euro, een koek 50 cent, wc-bezoek 20 cent. Tot dusverre gaat dat heel goed. We doen het omdat we het leuk vinden. Je verdient er niks mee. Je mag blij zijn als je uit de onkosten komt.´

De rondweg zien Annie en Geert als een zegen. ´Het is veel leefbaarder in de straat, feitelijk in het hele dorp. En de lucht is een stuk schoner.´