Ons Washoek in Zoutkamp draait op volle toeren

Stilzitten is er voor Jannie en Ingrid nauwelijks bij. Daarvoor is het te druk.

Pakweg 2,5 jaar geleden begonnen Jannie Dekkinga (63) en haar dochter Ingrid de Graaf (37) wasserij Ons Washoek in Zoutkamp. Een gouden greep, zo bleek al snel. ´Vanaf het begin loopt het goed en het wordt steeds drukker. We hebben zelfs geluk dat het voetbalseizoen voorbij is, want nu komen de toeristen.´

Wat heeft voetballen nu met het bedrijf aan de Sluisweg te maken, zou je denken. Nou, de kleding van alle teams van de plaatselijke voetbalvereniging Zeester wordt er wekelijks gewassen. Jannie: ´Daarnaast hebben we twaalf bed and breakfasts, een flink aantal horecagelegenheden, de dorpscoöperatie Klooster&Buren en particulieren als klant.´ Onder die laatste categorie vallen ook de toeristen die in de zomermaanden afmeren in het voormalige vissersdorp. Een wasserij is voor hen ideaal. Even de was brengen en een paar uurtjes later schoon en gestreken weer ophalen.

Ingrid (links) en Jannie bij de bedrijfsbus, die heel wat kilometers maakt op het Hogeland.

.Ingrid woont dertig meter van de zaak. ´Vaak is het zo druk dat ik direct na het opstaan naar de zaak ga om de machines aan te zetten. Daarna ga ik pas ontbijten´, vertelt Ingrid. Vijf dagen in de week, 52 weken per jaar, is Ons Washoek geopend. Jannie en Ingrid zijn ook depothouder voor een stomerij en kleding- en schoenreparatiebedrijf in de stad.

Een opdrachtgever vroeg of ik iemand wist voor een strijkmachine. Ja, ikzelf. Ik had thuis toch tijd over

Jannie, die in Rasquert woont, kwam min of meer bij toeval op het idee het bedrijf te beginnen. ´Ik werk parttime voor een schoonmaakbedrijf en een van de opdrachtgevers vroeg of ik iemand wist voor een strijkmachine die daar op zolder stond. Ja, ikzelf. Ik had thuis toch tijd over.´

Behalve de strijkmachine werden vier wasmachines aangeschaft, met een vulgewicht van 10 kilo elk, en twee drogers. Moeder en dochter hebben het er maar druk mee, maar aan uitbreiding denken ze voorlopig niet. Ingrid: ´Maar je weet nooit wat er op je pad komt.´

www.onswashoek.nl