Petje af voor René: weg bij politie om klusbedrijf te beginnen

René op de steiger bij de woning van de familie Scholten.

Weg van de gebaande paden. Dat deed René Kok. Hij zegde na 38 jaar zijn baan bij de politie op en begon per 1 januari een klusbedrijf. Al spijt? Geen seconde!

René (56) bekijkt vanaf een steiger de gootlijst van de woning van de familie Scholten aan de Baron van Asbeckweg in Warfhuizen. Het verrotte houtwerk moet vervangen worden en de woning heeft een schilderbeurt rondom nodig. ´Een klus van een week of vijf, zes´, schat hij.

De kans is groot dat René precies een jaar geleden op dit tijdstip ergens in Friesland bij een ongeluk was voor de VOA, Verkeers Ongevallen Analyse. ´Deze politiedienst wordt ingeschakeld bij zware ongelukken met doden of gewonden om de toedracht en oorzaak te achterhalen aan de hand van sporen, rijrichtingen et cetera.´

Het werk beviel hem prima, de steeds veranderende organisatie allerminst. ´Eind vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt. Met een regeling kon ik vertrekken. Ed Hartman van timmerbedrijf Kopshout hielp ik weleens met klusjes. Wij zijn bijna-buren, wonen beiden op Burum. Zo ben ik erin gerold. Ed is inmiddels met pensioen.´

Alle inkomsten van het klusbedrijf gaan op aan investeringen in gereedschappen. Aan opdrachten geen gebrek. ´Het gaat allemaal via mond-tot-mondreclame. Tot op heden heb ik geen advertentie gezet. Vorige week ben ik veertig uur in touw geweest met bestraten en schilderen. Ook schakelt Bouko van Houtbouw Bareveld in Mensingeweer mij geregeld in om schuurtjes neer te zetten. Verder ben ik lid geworden van BAS, Bouw Altijd Samen, een vereniging waar zestien zzp’ers bij zijn aangesloten die elkaar inschakelen waar nodig´, aldus de Warfhuizer, die op jonge leeftijd het timmerdiploma haalde. Omdat de politie lonkte, deed hij er niets mee.

René woont sinds vier jaar samen met Martje in Warfhuizen. Garijp was hun eerdere woonplaats. De vrouw des huizes wilde graag terug naar haar geboortegrond (Eenrum). Het was rond de jaarwisseling trouwens onrustig in huize Kok-Datema, want uitgerekend op 1 januari begon zij als zelfstandig diëtist. Daarvoor was ook zij in loondienst. ´Dat was best een spannende tijd, daar komt zo ongelooflijk veel geregel bij kijken.´

Het werk thuis komt vanwege de drukte op het tweede plan.

De klusjesman oogt tevreden en ontspannen. De vraag of hij al spijt heeft gehad van zijn rigoureuze carrièreswitch beantwoordt hij met een daverende lach en een wedervraag: ´Wat dacht je zelf?´