Oebele moet nog even aanpoten: 12 are in 1 dag (met de hand!)

Oebele pakt een voorraadje poters van de kar.

ZUURDIJK  Een gespierde man met een blauwe spijkerbroek en een zwart hempje staat voorovergebogen op een perceel akkerland aan het Vlakkeriet bij Zuurdijk. Heeft de tijd hier stilgestaan? Gebeurt het poten van aardappelen hier nog met de hand? Jazeker, zegt Oebele Spriensma. ‘Op dit proefveldje komt het heel precies. Ik poot exact om de 25 centimeter. Hier kweek ik nieuwe rassen. Doel is om de resistentie verder te ontwikkelen, zodat de aardappelen niet meer vatbaar zijn voor phytophthora, de gevreesde aardappelziekte.

Oebele, eigenaar van een akkerbouwbedrijf van 58 hectare, poot per twee rijen andere rassen. ‘Eigenlijk moet je over een week of acht terugkomen als de aardappelen bloeien. Het is dan één grote bloemenpracht met allemaal verschillende kleuren.’

Daar gaan ze de grond in.

De oogst wordt gebruikt voor proefvelden elders. De ontwikkeling van een nieuw ras duurt tien tot twaalf jaar. Zodra het nieuwe ras op de markt is krijgt de landbouwer commissie.

Voorlopig moet Oebele nog eventjes aanpoten. ‘Met de hand moet ik 12 are doen, dat lukt binnen één dag.’