Johan kreeg twee keer een hartstilstand: Elke dag is weer een feestje, maar het is niet elke dag feest

Johan trakteert Bietsj op een lekkernij.

Tweemaal kreeg Johan Staal (67), in een tijdsbestek van 19 maanden, een hartstilstand. ´Beide keren heb ik geluk gehad, het had de laatste dag van mijn leven kunnen zijn. Mijn uitgangspunt is daarom nu: elke dag is weer een feestje, maar het is niet elke dag feest.´

De pensionado/sportverslaggever uit Ezinge voelt zich kiplekker en sport veel. Deze maandagmiddag loopt hij met zijn Mechelse herder Bietsj zijn dagelijkse rondje Feerwerd. Aan niks is te zien dat zijn leven op 19 maart voor de tweede keer aan een zijden draadje hing.

Die ochtend zal hij nooit vergeten. ´Bij Fysio2Fit in Winsum werd ik onwel en viel van mijn toestel. Toen ik weer bij kennis kwam, keek ik in de ogen van twee ambulancebroeders.´

Johan wordt als voetbalkenner gebeld door iemand die vragen heeft over de nacompetitie in het
amateurvoetbal.

´De mensen van de sportschool hebben mij gereanimeerd en uitstekend gehandeld. Dat is mijn redding geweest. Martine (partner van Johan) was in dezelfde ruimte en zag mij als eerste bewusteloos liggen, met mijn hoofd onder het bloed.´

´De tweede hartstilstand was een nare verrassing. Daar heb ik wel een traantje om gelaten. Ik leef gezond, sport voldoende en was zeker niet te zwaar. Maar je hebt nooit de garantie dat zoiets je niet voor de tweede keer overkomt.´

´Aan de andere kant ben ik mede door mijn conditie snel hersteld, denk ik. Op 7 mei moest ik ´s middags een fietstest doen in het ziekenhuis. Een paar uurtjes eerder had ik nog een duurloopje gedaan. Mijn complimenten, zei de mevrouw die mij later belde over de resultaten. Jij bent 67, maar mensen van 47 mogen willen dat ze jouw conditie hebben.´

Acht dagen duurde zijn verblijf in het UMCG. ´Een vernauwing in een zijtak van de kransslagader bleek de oorzaak van de hartstilstand. Ze hebben een stent geplaatst en onder mijn schouderblad een ICD-kastje. Als het mij weer overkomt, krijg ik automatisch een schok.´

Hoogste tijd voor een anekdote uit het ziekenhuis. ´Een muzikant van het vroeger bekende Sneeuwbal Trio lag ook op de kamer. Hij mocht op zaterdag een aantal uren met verlof om op te treden. Tegen de avond vertrok hij om diep in de nacht terug te keren. Had hij op Tukker FM in Nieuwleusen gespeeld. Ik vroeg hem: zeker voor een paar honderd man? Nee, zei-ie, voor twaalfduizend!´

Johan pakte na zijn ontslag uit het ziekenhuis zijn sportieve activiteiten weer op. Dagelijks meerdere keren wandelen met Bietsj, wekelijks twee keer naar de sportschool en met regelmaat hardlopen in een rustig tempo. ´Je moet jezelf doelen stellen, dat helpt bij je herstel.´

Voetballen doet hij sinds kort weer, bij walking football Bedum. Bij zijn rentree op het veld schoot hij binnen 30 seconden raak.
Ze lieten je zeker scoren?
Lachend: ´Nee, puur een kwestie van kwaliteit.´

Sportverslaggever is hij sinds 2008. Op 10 april stond hij alweer langs de lijn voor de Ommelander Courant.

´Autorijden mocht twee maanden niet, dus was ik aangewezen op de bus en de trein. Tijden was ik onderweg, maar wanneer je veel plezier beleeft aan je hobby is dat geen enkel probleem. Mijn zeventiende seizoen als verslaggever ga ik in. Volgend voorjaar bekijk ik of ik er weer een volledig seizoen aan vastknoop.´

We zijn inmiddels terug in Ezinge. Johan wijst op een heg tegenover de volkstuintjes. ´Daarin vond een 82-jarige wandelaar mij op 7 augustus 2022, om kwart voor acht. Een warme zomerdag, vandaar dat ik al vroeg aan het hardlopen was.´

´De man had zijn wandeltocht ingekort omdat hij zich
niet lekker voelde. Gelukkig maar, anders hadden wij hier nu niet gelopen. Een andere dorpsgenoot heeft mij gereanimeerd.´

´Van de week erna heb ik niks vernomen. Er bleek sprake van een dichtgeslibde kransslagader. Ik heb een aantal dagen voor mijn leven moeten vechten.´

´Beide keren heb ik geen hartinfarct gehad. Mijn hartspier is gezond, de pompfunctie van mijn hart is eveneens in orde.´

Johan merkte een gedragsverandering bij Bietsj. ´Hij liep direct na de ziekenhuisopnames meestal voor mij aan in plaats van naast mij. Af en toe keek hij om, alsof hij mij wilde beschermen.´

Bang dat het hem een derde keer overkomt, is Johan niet. ´Daar ben ik niet mee bezig. Natuurlijk voel je weleens wat. Gisteren begonnen mijn vingers plotseling te tintelen. Dan google je voor de zekerheid waardoor het zou kunnen komen. Ik bleek te lang in een verkeerde houding achter mijn laptop te zitten.´

´Ik leef relaxter en houd me nauwelijks bezig met wat voor nare dingen in de wereld gebeuren. De toestand in Oekraïne en Gaza is vreselijk, maar ik heb er toch geen enkele grip op. Anderen raken door al dat nieuws in de war.´

´Voor mij is het allerbelangrijkste dat Martine, de kinderen en kleinkinderen gezond zijn.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Sportieve sportverslaggever Johan loopt met Bietsj z´n vaste ronde
mijnhogeland.nl/2019/09/15/17106/