Het snoepje van Richard levert lovende reacties op

De sleepboot van het type Amsterdammer schittert aan de steiger in het Omsnijdingskanaal, vlak bij de aansluiting op het Winsumerdiep.

Eigenaar Richard Fluks (49) koestert zijn vaartuig dat hij deze herfst via marktplaats opduikelde in Friesland en ongeveer 100 jaar oud is.

De kajuit is opklapbaar, handig bij lage bruggen. Richard: ´En met mooi weer waan je je in een cabrio.´

Op deze zomerse herfstdag borstelt de ondernemer de stootrand, een klusje dat hij afwisselt met relaxen in de zon. ´Ik wilde na zoveel jaren weer een boot. Het gezegde ´koop een boot, werk je dood´ mocht niet van toepassing zijn. Dat lijkt gelukt, de boot verkeert in goede staat. Een beetje oppervlakkige roest is niet erg.´

Richard is opgegroeid in Winsum en Baflo en verhuisde op zijn 19de naar de stad. ´De eerste twee jaar van mijn leven woonden wij onder café De Gouden Karper, aan de waterkant. Tot die ruimte onbewoonbaar werd verklaard.´

In de stad woonde hij zeven jaar samen met zijn partner Sannie op een oud binnenvaartschip dat ze geheel opnieuw lieten opbouwen. ´Na jaren komt de liefde voor water en boot weer terug. Sannie heeft er ook al mee gevaren. Zij noemt hem een snoepje.´

Een naamswijziging zit eraan te komen. Avanti kan hem niet bekoren. En de (Duits) groene kleur verdwijnt. ´Daar komt lichtgrijs voor in de plaats. Wanneer is afhankelijk van het weer. Het heeft allemaal geen haast. Maar het is fijn om te schilderen. Je raakt alles aan en weet wat je gekocht hebt. Het wordt je eigen.´

Het is toeval dat het dieseltje met 3 cilinder Kromhout-motor op deze plek ligt. ´Mijn broer Johnny woont hier vlakbij, in de Tuinbouwstraat. Ik wilde de boot hier even laten liggen. Na kort onderhoud met de eigenaar van de steiger bleek dat die hem van de hand wilde doen aan een liefhebber. Die heeft hij in ons gevonden. Zo kwam van het één het ander… en zo heeft de boot nu een prachtige ligplaats!´

Amsterdam is toevallig de thuishaven geweest van deze Amsterdammer.

´De steiger is 35 meter lang en ga ik vernieuwen. Mijn broer heeft een zeiljacht gekocht dat hier ook komt te liggen. En zo kopen de broers bijna tegelijk een boot. Grappig toch?´

De boot levert lovende reacties op uit de buurt. In Visvliet (waar Sannie is opgegroeid) weten ze van de fraaie aankoop van Richard. Ze hebben hem al gevraagd voor de intocht van Sinterklaas. ´In Winsum heb ik ook al zulke geluiden gehoord. We moeten maar even zien.´

Voor vandaag zit het erop. Richard gaat terug naar de stad.
Avanti ligt inmiddels in het Winsumerdiep. Rechts het blauwe zeiljacht van Johnny.