In zijn kajak voelt Kor zich een vrije vogel

Kor op Schaphalsterzijl.

Soepeltjes glijdt de kajak door het Winsumerdiep. Met zo´n 8 kilometer per uur peddelt Kor Tillema (60) in de avondzon naar Schaphalsterzijl.

Zijn plan: een rondje Kromme Raken (Schouwerzijl/Mensingeweer/Winsum).

´Het is heerlijk op het water, je zit hartstikke dicht bij de natuur en voelt je vogelvrij. Je komt op zoveel mooie plekjes waar anderen niet kunnen komen. En je bent lekker sportief bezig´, verklaart de Uithuizer zijn liefde voor het kajakken.

Richting het Reitdiep.

´Ik ben opgestapt bij de kanoloods aan de Schouwerzijlsterweg. Het is vaak praktischer dat mijn kajak hier ligt dan in Uithuizen. Thuis ben ik toch zeker een uur kwijt voordat de boot in het water ligt.´

´Sinds januari ben ik lid van de kanovereniging Winsum. De club kan trouwens wel wat nieuwe aanwas gebruiken.´

In coronatijd schafte Kor twee kajakken aan, voor zichzelf en zijn jongste zoon Jack (18).

In Schouwerzijl.

´In teamverband sporten was onmogelijk. Kanoën was een mooi alternatief. We huurden eerder weleens een kano in de zomer. Onze tochtjes zijn vaak 20 tot 30 kilometer lang. We gaan ook wel naar Friesland of het Leekstermeer.´

´Ik ben zeker niet altijd sportief geweest. Pas na mijn veertigste ben ik gaan hardlopen. Daarvoor was ik overal druk mee. Ik loop tegenwoordig veel met Jack, we zijn beiden lid van de Eemsmondrunners in Uithuizermeeden. Ik ben in training voor de halve marathon in Thesinge. Dat wordt mijn eerste wedstrijdloop na een lange tijd.´ (Kor zou in Thesinge na bijna 17 kilometer uitvallen met kramp).

Opgepast, Kor komt eraan.

´Sporten doe ik dus vrij veel. Drie keer per week hardlopen en één of twee keer kajakken. Dit jaar wil ik in de winter ook het water op. Laatst heb ik daarvoor een wintertenue aangeschaft.´

´Met deze kajak kun je expedities doen. De tent kan mee en je kunt ermee de zee op. Dat lijkt me geweldig, maar is lastig te regelen vanwege de thuissituatie. Onze dochter Francisca van 16 is gehandicapt en heeft veel zorg nodig. Mijn vrouw (Anna) neemt een groot deel daarvan voor haar rekening.´

Kor op het Reitdiep.

Het gesprekje is in de sluis op Schaphalsterzijl. Het gemaal had Kor vroeger in beheer als medewerker van waterschap Noorderzijlvest, al 41 jaar zijn werkgever.

´Inmiddels ben ik beheerder van de driehoek Noordpolderzijl-Delfzijl-Groningen, met onder meer 35 gemalen. Ik noem me vaak EHBO´er. De problemen kan ik niet altijd oplossen, eerste hulp bieden lukt vaak wel.´

Richting Warfhuizen.