Koos: ´Een ander zit aan de waterkant, ik tussen de rommel´

Koos Kamphuis (74) handelt in tweedehandsspullen. De jaren 50 en 60 hebben zijn voorkeur, maar je kunt bij hem ook snuisteren tussen jonger waar.

Van juni tot half oktober heeft hij elke vrijdag en zaterdag (van tien tot vier) schuurverkoop bij Jachtstalling De Brake aan de Onderdendamsterweg in Winsum.

Singles.

Een hal van de voormalige draineerbuizen-fabriek staat vol met zijn handel. Deze regenachtige vrijdagmiddag (21 juli) is er weinig klandizie. ´Voor een deel moet ik het hebben van fietsers´, verklaart Koos. ´Ach, morgen loopt het vast beter.´

Een van de vele reclameborden.

Zijn broer Bernhard (73) bestiert de botenstalling aan het Winsumerdiep. ´Wij hebben dit terrein in de jaren 70 gekocht. Op den duur ben ik uitgetreden. Mijn broer help ik nog een dag in de week. We zitten in de afbouwende fase. Uiteindelijk wordt de botenstalling verkocht, wanneer is afwachten.´

Koos werkte jarenlang in de beveiliging en verkocht hamburgers op evenementen. Samen met zijn broer werd hij later eigenaar van de botenstalling, maar de handel trok. En dus is hij als 74-jarige nog altijd, zoals hij het zelf zegt, handelaar of scharrelaar. ´Het is maar net hoe je het noemt.´

´Een ander zit aan de waterkant, ik zit tussen de rommel. En ik ben niet de enige hoor, er zijn duizenden handelaars. Eigenlijk zijn er te veel.´

´De schuurverkoop loopt best aardig. Inmiddels heb ik een kringetje opgebouwd van vaste klanten. Bezoekers trek ik door het bord aan de weg en met een advertentie op de website meukisleuk.nl.´

Zijn appartement in Hoogezand is grotendeels ingericht in de stijl van de jaren 50, 60 en 70. Opvallend in zijn interieur zijn twee jukeboxen en een gokkast.

Elke zondag is de zeventiger te vinden in Duitsland, grote markten in Bremen en Oldenburg afspeuren naar mooie spulletjes. Verkopen doet hij vooral in Winsum, op de donderdagse markt in Leeuwarden en online.

Tja, en wat kun je niet bij hem kopen? Populair zijn tegenwoordig de West-Germany vazen, zegt Koos. ´Ook in Duitsland helaas, aan de vazen is steeds moeilijker te komen.´

´Mooi vind ik ook mijn emaille-afdeling. En verder ja, ik heb genoeg spullen: speelgoed, singles, reclame-uitingen, koffiekannen, curiosa, radio´s, klokken, boeken. Er is genoeg keuze, hier ligt voor iedereen wel wat. Het ligt er maar net aan wat je zoekt.´

Een bezoeker snuffelt tussen de vazen.