Garagehouder Jelle voelt zich er soms psycholoog bij

Een eigen bedrijf runnen en nog voldoende tijd hebben voor hobby´s. Geen probleem voor Jelle Boersma van Garage Boersma in Winsum. Al slokt het bedrijf zo´n 70 uur per week op, hij ziet nog voldoende ruimte. Bijvoorbeeld om een chalet te bouwen.

Jelle (63) zit 43 jaar in het bedrijf dat zijn vader Louwe bijna 51 jaar geleden – in augustus 1972 – in de Hoofdstraat Obergum begon. ´We zaten in het pand waar nu cafetaria Anytyme zit. Het linkergedeelte voor was onze woonkamer. De spuitcabine zat op de plek van de huidige speelhoek. We verkochten de eerste tien jaar ook benzine. In de jaren 90 zijn we naar bedrijventerrein Lombok verhuisd.´

Zijn vader werkte tot het laatst mee. Hij overleed negen jaar geleden, 83 jaar oud. Sindsdien zijn Jelle en zijn vrouw Ina de eigenaar. Jelle doet bijna alle voorkomende werkzaamheden, Ina verzorgt de administratie. ´We hebben twee werknemers. Arjan Stijfhoorn werkt hier al jaren, Arnold Wienke sinds oktober.´

´Ik was jarenlang monteur bij mijn vader, die kon zijn bedrijf maar moeilijk uit handen geven. Dit was in feite alles wat hij had. Sinds ik eigenaar ben, houd ik me vooral bezig met de verkoop en het verkoopklaar maken van occasions. Door ons gekochte auto´s haal ik zelf op, daarvoor heb ik een aantal vaste adressen in Nederland. Vroeger reed ik zelfs naar Zuid-Duitsland voor de import van VW-bussen, maar die tijd is geweest.´

Drie jaar lang waren Jelle en Ina eigenaar van taxibedrijf Boersma (geen familie) op Schiermonnikoog. ´We hadden vier auto´s tot onze beschikking. Ina en ik reden ook vaak. Dat was best leuk, je doet leuke contacten op. Je verdwaalt natuurlijk niet snel op het eiland. Je moest wel alle adresjes in je hoofd hebben, want toeristen weten vaak alleen de naam van hun verblijf. In onze werkplaats op Schier repareerden we auto´s en grasmaaiers van eilanders. Combinatie van beide bedrijven was niet mogelijk toen we in Winsum eigenaar werden. Je kunt niet op twee plekken tegelijkertijd zijn.´

Vrijwel alle klanten zijn in reviews op internet ronduit positief over het Winsumer bedrijf. ´De klant staat centraal. We behandelen iedereen op een eerlijke manier. Als ik iets afspreek, houd ik mij daaraan, ook als het mij geld kost. Ik kan verdraaid slecht tegen onrecht. Toch kun je het niet altijd iedereen naar de zin maken. Uiteindelijk draait het om geld.´

Wat er gebeurt en besproken wordt blijft geheim, getuige dit bordje bij de receptie.

´Ik heb er veel plezier in, vind het werk en de contacten nog steeds leuk. Je hebt soms lange gesprekken met je vaste klanten, vaak weet je veel over hun achtergronden. Als mensen in de knoop zitten, probeer ik ze op te beuren. Soms ben je er psycholoog bij.´

Maar Jelle peinst er niet over om zoals zijn vader tot zijn 83ste door te gaan. ´Ik ben nu 63, onze twee zoons willen niet in het bedrijf. Arnold is de beoogde bedrijfsopvolger. Hij kwam hier voor een auto voor een kameraad en is blijven hangen. We kunnen lezen en schrijven met elkaar. De bedoeling is om een constructie op te tuigen waardoor het voor hem mogelijk wordt het bedrijf op termijn over te nemen.´

Over 3 tot 5 jaar is de overname een feit, denkt Jelle. ´Langer doorgaan lijkt met niet verstandig. Je wordt ouder, je kunt niet meer wat je 20 jaar geleden wel kon. De ontwikkelingen in de autobranche gaan razendsnel. De jongens moeten steeds naar school voor bijscholing. Je moet enorm veel kennis hebben. Daardoor zie je ook veel oude sleutelaars stoppen. Alleen een garage runnen is niet meer te doen.´

Jelle heeft hobby´s in overvloed. ´Vervelen zal ik mij geen moment.´

Zwemmen bijvoorbeeld. Om de dag neemt Jelle een duik in het Winsumerdiep, tegenover het bedrijfspand met woning. Wandelen en fietsen zijn ook geliefde bezigheden. En na knieproblemen is hij weer voorzichtig begonnen met hardlopen.

Het begin van het chalet is er. Eind dit jaar moet het klaar zijn en gaat het met speciaal transport naar Ommen.

Zijn grootste hobby is timmeren. In een loods achter het bedrijf bouwt Jelle eigenhandig een chalet van 70 vierkante meter. Het begin is er. ´We hebben een chalet, waarvan ik de helft gebouwd heb, op een camping in Ommen. Het is de bedoeling dat ons nieuwe onderkomen eind dit jaar klaar is en op een andere plek op de camping komt te staan. Het oude chalet verkopen we.´

En Jelle is een verzamelaar van oude klokken. Maar als hem gevraagd wordt wanneer het verlate 50-jarig jubileum van Garage Boersma gevierd wordt, blijft het even stil. ´Ergens in mei geloof ik, Ina regelt samen met Arnold een open dag met muziek erbij.´

Ina is erbij komen staan en moet lachen: ´Zie je wel, Jelle is gek op klokken, maar is geen man van de klok. Je moet hem echt niet vragen naar data en tijden. Zaterdag 13 mei hebben we onze open dag, van 10 tot 15 uur.´