Sportieve boeren op het erf van Nieuw Bromo

Mieke, Ben, Maikel en Max doen buikoefeningen ter afsluiting van de bootcamp.

Rockmuziek uit de jaren 80 klinkt op een woensdag achter boerderij Nieuw Bromo bij Hornhuizen. Vier mensen sporten op het erf op het ritme van onder meer Eye of the Tiger en Burning Heart van de band Survivor.

Onder leiding van Maikel van Vastenhoven van de Inspiratieplek uit Ulrum doen Max, Ben en Mieke gevarieerde oefeningen, van touwtjespringen tot gewichtheffen.

Maikel in actie.

De drie kennen elkaar door en door. Max van Tilburg is de (schoon)vader van Ben en Mieke. Met zijn 76 jaar doet hij fanatiek mee.

Hun biodynamische melkveebedrijf/kaasmakerij Waddenmax is naar de veehouder genoemd, die zijn bedrijf heeft overgedaan aan zijn zoon. ´Mijn andere twee zoons hebben elders hun bedrijf.´

Max heeft er plezier in.

´Mijn vrouw en ik zijn jaren geleden verhuisd naar het dorp, maar wij helpen hier altijd mee´, zegt Max.

Een van de talloze oefeningen van de bootcamp laat hij schieten om snel en trots zijn ruime potstal met 90 koeien te laten zien. ´Waar zie je dit nog?´

Elke woensdagmorgen komt Maikel naar Nieuw Bromo. Hij doet zelf mee. ´We moeten met z´n allen wel in beweging blijven, dat geldt ook voor mij. Vanmorgen heb ik eerst een rondje door Hornhuizen gedaan met een groep mensen uit het dorp. Maandagavond en vrijdagochtend train ik groepjes bij mij thuis in Ulrum.´

Mieke: ´We kwamen Maikel tegen op een open dag en vroegen hem of hij ons wilde begeleiden bij het sporten. Ben had last van zijn rug en pols. De eerste paar keer zijn we naar Ulrum gegaan, we zijn zelfs een keer in het ijsbad bij Maikel geweest. Hij is instructeur van de Wim Hof Methode.´

Maikel: ´Eerlijk gezegd vind ik het heel leuk om hiernaartoe te gaan. We doen de oefeningen op het erf en op de weg. Soms gaan we naar de dijk, als de weg niet te vies is. We zijn nu met zijn vieren, geregeld haken anderen aan.´

Ben wordt geregeld gebeld. Hij blijft een ondernemer tenslotte.