Hobbithuis is na meer dan 10 jaar bijna af (maar nog niet helemaal)

Het was een idee van zijn vrouw: een hobbithuis als bed and breakfast in de tuin, aan het Kanaal Baflo-Mensingeweer.

Inmiddels is Robert van der Velden meer dan tien jaar bezig met de bouw van het halfondergrondse verblijf.

´Het komt af, daar ben ik zeker van. Zo heel veel hoeft er niet meer te gebeuren. Maar wanneer? Ik ben allang gestopt om daar een termijn aan te verbinden.´

Robert (60) in zijn hobbithuis. Er komt nog een bedstee in voor volwassenen en slaapgelegenheid voor kinderen, een soort prinsessenkamer.

De laatste maanden is Robert vooral bezig om de aardbevingsschade aan het dak van hun boerderij te herstellen. ´Er is geen aannemer te vinden, dus doe ik het zelf. Daarnaast zijn er nog allerlei zaken die tussendoor moeten gebeuren.´

Robert van der Velden en Bettina Hiller wonen aan de Heerestraat in Baflo, in boerderij Buitengewoon, een kleinschalige zorgboerderij/logeerhuis. De laatste jaren vooral voor kinderen die het moeilijk hebben en ´s weekends kunnen bijkomen op de boerderij met varkens, pony´s, duiven, eenden, vogels, vissen en kippen.

Robert was altijd verkoper van beroep. De laatste jaren was hij werkbegeleider op de houtafdeling bij  het Leger des Heils en Factor 5 in Groningen.

In 1994 kochten ze de boerderij op 4333 vierkante meter grond, sinds 1995 wonen ze er. ´We hadden na verloop van tijd het idee om een bed and breakfast en een bepaalde sfeer in de tuin te creëren. Bettina kwam met het idee voor een hobbithuis. Ik ben gaan googelen en kwam terecht bij een huisje van Simon Dale in Engeland. Een huisje met een natuurlijke uitstraling, precies wat wij wilden.´

´Er was een uitvoerige beschrijving bij en we zijn flink boven zijn budget gaan zitten. Zitten we altijd goed, dachten we. Het ging al mis bij de betonnen vloer. Die pakte flink duurder uit dan begroot. Ons budget was op toen we nog niet halverwege waren.´

Geen nood, Robert en Bettina wijzigden hun koers. ´We bouwen sindsdien alleen maar meer met tweedehands materiaal. En dat is een heel goed idee, waar we helemaal achter staan, nog meer dan vroeger.´

´We zijn ons steeds meer bewust geworden dat we anders met de aarde moeten omgaan. Hergebruik van materialen wordt steeds noodzakelijker. We leven in de westerse wereld met zijn allen twee keer te luxe. We moeten terug naar af, terug naar de tekentafel en op een andere manier met de dingen omgaan.´

´We hanteren een organische bouwstijl: we bouwen als er geld of materiaal is. Zo niet, dan wachten we.´

Prachtig is het zogeheten reciprook-dak.

De binnenkant van de toekomstige B&B bestaat uit een houten constructie met stropakken en leem, de buitenkant voor een belangrijk deel uit autobanden, gevuld met puin.

´Handig dat we een garagebedrijf als buurman hadden. Gerard Bregman had de gebruikte banden opgestapeld achter zijn bedrijf. Ik hoefde ze alleen maar over de schutting te gooien. Hij was er gratis van af en ik kon ze mooi gebruiken voor de bouw. Het is stevig en flexibel materiaal dat nog lang niet af is als grondstof.´

Een kijkje vanuit het hobbithuis naar boerderij Buitengewoon, waar drie generaties familie Tapper boerden en zich later (in 1927) vlashandel Venhuizen en (in 1954) veetransportbedrijf Danhof vestigden.

´We woonden eerst in een heel klein kraakpandje in Den Haag. Mijn moeder had een moeilijk leven omdat ze haar leven zo moeilijk vond. Dat wilde ik niet. Het is leven is te mooi om er een ellende van te maken. Daar past onze verhuizing naar het Noorden en het hobbithuis bij.´

´Bettina wilde graag op een boerderij wonen. Wij zagen onze kans toen vrienden van ons in Warfhuizen voor 170.000 gulden een boerderij kochten. Dat wilden wij ook. Dan kun je heel veel geldige tegenargumenten bedenken, wij hebben het gewoon gedaan.´

´We wisten wel: dit wordt een leven lang klussen. Maar we hebben hier een prachtig leven. De naam Buitengewoon dekt volledig de lading. Het is een buitengewone plek. En wij proberen gewoon te leven, geen poeha.´