Schapenhouder en ambtenaar Lammert voelt zich de rijkste man ter wereld

Lammert – mooie naam voor een schapenhouder – op het land naast zijn huis.

Zo´n 35 jaar houdt Lammert Korendijk (62) als hobby schapen. Met een wel heel verrassende start. ´Mijn vrouw Mini had een racefiets die ze amper meer gebruikte. Ze ruilde hem om voor twee lammetjes.´

Lammert zit op de trekker voor zijn huis met schuur even buiten Usquert, waar hij sinds 1991 met Mini woont. Het plan was om hooi op te halen van het land. Daar komt het deze ochtend niet meer van.

Het is een oldtimer, een Fendt type Turbo Matic uit 1974. ´Oude trekkers, daar zweer ik bij. Dat geluid, dat hebben de moderne trekkers niet. Mijn vorige was met cabine, dat was niks. Als het regent, gebruik ik de trekker toch niet. Nu kun je makkelijk op- en afstappen, voel je de wind om je hoofd en hoor je precies wat de trekker doet. Dat rijdt een stuk prettiger.´

De schapen van Lammert – 32 Swifters – zijn altijd in de buurt. Afwisselend lopen ze voor (op het terrein van de historische boerderij Kloosterwijtwerd), achter en naast zijn huis. De 1,5 hectare ernaast kochten ze ooit van Bureau beheer landbouwgronden na de ruilverkaveling.

´Wij houden schapen op een arbeidsintensieve wijze. In augustus komt de ram erbij. Aan het eind van de herfst gaan de schapen de schuur in, nadat ze eerst geschoren zijn. 120 kilogram wol komt eraf, dat tegenwoordig vreemd genoeg niemand hebben wil en dus naar de stort gaat.´

´Zonder een dik vacht nemen de schapen minder ruimte in, het is schoner en de lammetjes kunnen beter bij de spenen. Het lammeren gebeurt in de eerste week van januari. Van de ooilammeren houden we er drie, vier. Die komen in de plaats van oude schapen.´

Het schapen houden is slechts hobby. Lammert is van beroep ambtenaar, op het gemeentehuis in Uithuizen zit hij achter de publieksbalie.

Een beeltenis uit de oude slagerij in Winsum hangt nu in de hobbyslagerij van Lammert.

Eerder was hij slager. En dat had hij niet van vreemden. Zijn ouders – 89 en 86 inmiddels – hadden een slagerij aan de Westerstraat in Winsum. ´Ik hielp soms mee als de nood aan de man kwam. Jaren later hebben Mini en ik een slagerij gehad aan de Streeksterweg in Usquert. Na een jaar of zeven zijn we daarmee gestopt.´

´Een kameraad adviseerde mij om bij de gemeente Eemsmond te gaan werken. Ze zochten mensen voor de reiniging. Mooi buiten werken, goed betaald en gunstige regelingen. En je had alle vrijheid. We gingen ´s morgens met drie man op pad en altijd was het een gezellige boel. Tegenwoordig zit er één persoon op de vuilniswagen. Die bedient het armpje bij een container en rijdt vervolgens naar de volgende.´

Lammert heeft nog altijd een hobbyslagerijtje.

Na tien jaar maakte Lammert de overstap naar de binnendienst. En ook dat bevalt de parttimer, die ook nog anderhalf jaar interim-beheerder van sporthal De Mencke in Uithuizen was. ´Met mensen werken, vind ik mooi.´

Geweldig vindt hij ook de plek waar hij met Mini woont. We kijken even achter het huis waar Orpington kippen scharrelen. De vervangers van zes Jersey giants die een vos in één nacht doodbeet. In de tuin staan een zwembad, glijbaan, schommel en trampoline voor de kleinkinderen.

Lammert kijkt tevreden in het rond, naar zijn schapen en de dorpen in de verte. ´Als je kijkt naar Ter Apel en Oekraïne en alle andere ellende in de wereld… dan ben ik toch de rijkste man die er is?´