Jeu-de-boulers danken hun clubnaam aan een verdwenen huis

Servaas is aan de beurt. Erna (links), Eric en Jeannette kijken toe.

Bedrijvigheid naast de Georgiuskerk in Stitswerd op een zonnige vrijdagmorgen in mei. Twee duo´s van jeu-de-boulesclub Numéro Six nemen het tegen elkaar op.

Erna en Jeannette kruisen de degens met Servaas en Eric. Het eerste potje eindigt in een onberispelijke zege voor de vrouwen: 13-5. In de tweede partij zijn de rollen omgedraaid en trekken de heren met 13-4 aan het langste eind.

Jeannette werkt het scorebord bij. De eerste partij eindigt in 13-5.

Eric de Klerk – volgens Servaas de grote organisator, toezichthouder, directeur en baanknecht – nam het initiatief voor een jeu-de-boulesbaan tussen de kerk en zijn huis. Inmiddels is het zeventiende seizoen in volle gang.

Af en toe komt het meetlint eraan te pas.

Eric: ´We spelen de competitie dit seizoen met 16 mensen, van wie de meesten als duo uitkomen. Alle teams spelen een keer tegen elkaar. Ze spreken onderling af wanneer ze spelen, dat kan in principe op ieder moment van de dag. Er zijn aan het einde van de rit geen prijzen te verdelen, het gaat om de eeuwige roem.´

Op Koningsdag en in het laatste weekend van september organiseert Numéro Six een toernooi waarvoor clubs uit de regio worden uitgenodigd. ´Om het toernooi niet onnodig lang te laten duren, splitsen we de baan in tweeën. Vrijwel alle clubs hebben meerdere banen, wij maar één.´

Eric vertelt dat de vereniging haar naam dankt aan het huis dat ooit op de plek van de baan stond. Dat had als adres Stitswerderweg 6. Naast de baan hebben kunstenaars de plattegrond van het huis verwerkt in de bestrating.