Louwe, de man achter de mysterieuze kleipoppetjes

Wie plaatst toch die mysterieuze kleipoppetjes op paaltjes en hekken rond Sauwerd? De maker op heterdaad betrapt op een lenteochtend.

Louwe Noordhoff is de man achter dit leuke en verrassende initiatief. Hij is net bezig een poppetje te plaatsen op een paaltje langs het snelfietspad. Zijn Ierse terriër Olle wacht geduldig.

´Ik vind het lekker om iets met mijn handen te doen tijdens het wandelen. Het is goed voor mijn gemoedsrust. Ik ben beeldend kunstenaar en decorbouwer. Voor mijn werk maak ik grote beelden, vaak van ijzer, gaas, steen, eigenlijk van alles. Mijn atelier is in de stad, sinds kort woon ik in Sauwerd.´

Tijdens het wandelen haalt Louwe klei uit de slootwal en begint te kneden. ´Even verderop zoek ik er een plekje voor zodra het poppetje klaar is. Een boom, een hek of paaltje. Het zijn trouwens bijna altijd mannetjes. Waarom weet ik niet, dat gaat vanzelf.´

Door invloed van het weer verdwijnen zijn creaties vanzelf. ´Ze zakken na een regenbui in elkaar en anders drogen ze wel uit. Ik ben erachter gekomen dat ik ze toch mis als ze er niet meer staan. Dan maak ik maar weer een paar.´

Bijna niemand weet dat Louwe de maker is. Toch leverde het hem al een leuke reactie op. ´Iemand had er een brief bij gelegd. Leuk popje, goed bezig. Groetjes, voorbijganger. Iemand anders had er bij geschreven: Ja, echt leuk. Groetjes, voorbijganger 2. Mooi toch?´