Hans knapt de duiventil op

Hans en Ton.

Duiven zijn in geen velden of wegen te zien, toch is er op deze mooie herfstdag activiteit bij de monumentale duiventil op Landgoed Verhildersum. Het bouwwerk wordt opgeknapt.

Hans Post (Eenrum) staat op de steiger met een vegertje, Ton Hendriksen (Kloosterburen) heeft zijn eigen werkzaamheden onderbroken om een kijkje te nemen bij zijn collega.

De gepensioneerd vrachtwagenchauffeur met Haagse tongval maakt de paden bladvrij en leegt de afvalbakken.

Timmerman in ruste Hans is al maanden zoet met de til die op vier bakstenen pijlers rust. Houtworm heeft het hout aangetast. Slechte delen vervangt hij.

´De achterzijde was verrot en is volledig vernieuwd en moet alleen nog geschilderd worden. Nu is de rest aan de beurt. Stagiaires maken een nieuw deurtje voor de voorkant. Toen ik begon, was het binnen één grote bende met rattennesten en takken van kraaien. Duiven komen hier al lang niet meer.´

De twee houden niet van thuiszitten en zijn daarom vrijwilliger bij Verhildersum. Eerder knapte Hans de duivenslagpoort elders op het terrein al op.

Hans: ´Als de til klaar is, kunnen we weer 30 jaar vooruit, hoop ik. Dan ben ik 104, dus dit zal waarschijnlijk mijn laatste opknapbeurt zijn.´