Bart timmert aan de weg met vogelhuisjes

Timmeren is de grote hobby van Bart Prins. Met het eindproduct – voornamelijk vogelhuisjes, maar ook decoratie voor in huis – staat hij op markten.

Met zijn handel van resthout is hij deze zaterdag (23 oktober) te vinden op de herfstmarkt bij d´Olle Spar in Ulrum. De volgende dag wacht de Waddenmarkt in Pieterburen.

´Ik ben mijn hele leven al met hout bezig. Voor verjaardagen van kinderen maakte ik vroeger al speelgoed van hout. Ze hebben het er nog weleens over. Pa, we kregen vroeger altijd houten speelgoed. Ja, reageer ik dan, daar is toch niks mis mee? Vinden zij trouwens ook hoor.´

Waar veel vogels zijn, is het voor de mens ook goed toeven

Het bezoeken van markten is van de laatste jaren. ´Ik heb 33 jaar bij Hamminga Bouw- en Tuinmarkt in Uithuizen gewerkt. Twee jaar voor mijn pensioen begon ik me af te vragen wat ik moest gaan doen als het eenmaal zover was. Ik heb een schat van een vrouw maar de hele dagen bij elkaar zitten, dat was misschien toch niet zo´n goed idee.´

Helaas voor Bart, Betty Rispens gaat zonder vogelhokje terug naar Zoutkamp.

´We laten elkaar in onze hobby´s vrij, Janny mag graag met vriendinnen leuke dingen doen, ik houd van timmeren. Zij vindt het leuk dat ik dit doe, maar zal mij niet vergezellen.´

Of de gekraagde roodstaart hier wel voorkomt, vraagt een bezoeker. De Winsumer heeft speciaal voor deze vogel een hokje gemaakt, zo blijkt uit het kaartje dat hij erbij heeft gezet. ´Hier niet heel veel, in bosrijk gebied daarentegen wel´, reageert Bart.

Vogelhuisjes mag hij graag maken. ´De vogelstand loopt sterk terug, vooral door de enorme teruggang van de hoeveelheid insecten. Bedenk: waar veel vogels zijn, is het voor de mens ook goed toeven. In mijn tuin had ik 25 jaar lang een of meer nestjes van koolmezen. Dit jaar voor het eerst bleven de kastjes leeg. Dat is toch een teken aan de wand.´

Dan begrijp jij wel dat stilzitten er niet bij is

De voorraad voor de kerstmarkten die binnenkort weer beginnen heeft Bart al klaar. Bart wijst naar een waxinelichthouder met hartjes. ´Voor kerst maak ik dan exemplaren met sterretjes. En natuurlijk verkoop ik veel houten kerstboompjes.´

Zijn aanhangwagen (van Hamminga) is bijna volgeladen. ´Dit is nog maar de helft van mijn voorraad. Alles wat ik verkoop, vul ik aan. In een goed jaar verkoop ik een paar honderd vogelhuisjes. Dan begrijp jij wel dat stilzitten er niet bij is.´