Ultraloper Danny: 800 meter rennen, 200 meter wandelen

Genieten van de omgeving is voor ultraloper Danny Kuipers een wezenlijk onderdeel van zijn hobby. Dus: geen oogkleppen op en de oordopjes blijven thuis.

´Tijdens lange afstanden word je één met de natuur. Dat is belangrijk. Hardlopen is een medicijn om mij staande te houden in het leven´, zegt hij op het fietspad tussen Onderdendam en zijn woonplaats Winsum.

Danny heeft er deze zaterdag inmiddels 23 trainingskilometers op zitten en voelt zich zo fit als een hoentje. Het komt, zegt hij, door de methode die hij strikt volgt: run walk run, in de jaren 70 bedacht door de Amerikaanse atleet Jeff Galloway. De trainingsschema maakt Danny zelf, voor de kennis is internet een belangrijke bron. ´Ik lees veel verhalen van andere ultralopers.´

´Bij run walk run wissel je hardlopen en wandelen af. Na 800 meter rennen volgt 200 meter wandelen. En dat gaat zo de hele tijd door, ook in wedstrijden. Tijdens het wandelen zakt je hartslag waardoor herstel optreedt tijdens een wedstrijd of training. Dat gebeurt niet als je aan één stuk door rent.´

De 48-jarige ultraloper bereidt zich voor op diverse lopen. Volgend jaar moet zijn persoonlijk record (97 kilometer, in 2018) sneuvelen tijdens een 12 uursloop in het Duitse Saterland. ´De 100 kilometer halen is mijn doel.´

´Een maand later wil ik de Run Winschoten uitlopen, ook 100 kilometer. Dit jaar moest ik helaas na 70 uitstappen, na 7 uur en 3 kwartier. Mijn voorbereiding schoot tekort, ik had niet genoeg trainingskilometers in de benen. De Run is een mooie loop met enthousiast publiek langs de kant dat je fanatiek aanmoedigt en met wie je een band opbouwt omdat je rondes van 10 kilometer loopt. Ik probeer altijd te groeten en naar ze te lachen.´

Langzaam voert hij de trainingsarbeid de komende tijd op, ook met het oog op de Boerelaan Marathon in Peize*. ´Vijf dagen in de week ren ik, waarvan momenteel één loop van 35 kilometer, één van 25 kilometer en de rest korter.´

Wanneer ben je eigenlijk een ultraloper? ´Officieel als je meer loopt dan de marathon, al is het maar 1 kilometer meer. Anderen leggen de grens bij 50 kilometer.´

* De loop in Peize voltooide Danny zondag 31 oktober in 04:35:13. De afstand bedroeg 43 kilometer en 250 meter.