Nóóit hanteert schilder Ties de verfkwast met tegenzin

Een en al rust en stilte heerst er rond de middeleeuwse kerk in Den Andel. In die prachtige entourage wordt gewerkt, door een schilder met de rijmende naam Ties de Vries.

Het houtwerk van de kerk en vrijstaande toren krijgt een nieuw jasje, zowel buiten als binnen. Buitenom een combinatie van donkergroen en monumentengeel. Zoals het was voordat de tand des tijds er vat op kreeg.

´De kleurencombinatie past mooi in het geheel, met de oude stenen en muurankers´, zegt de schilder uit Wehe-den Hoorn. Zo´n 250 uur werk zit er naar verwachting in. En daar is geen minuut bij dat Ties de kwast met tegenzin hanteert.

´Kerken zijn prachtige gebouwen waar serene stilte heerst. Omdat je alleen bent kun je heerlijk je gang gaan. Mijn zelfrijdende hoogwerker, die ik vorig jaar heb aangeschaft, kan ik bij kerken goed gebruiken. Er komt geen steiger aan te pas.´

Veel vaker krijgt hij opdracht – direct of indirect via bijvoorbeeld architectenbureaus – om eigendommen te schilderen van de Stichting Oude Groninger Kerken, Boerderijenstichting Groningen of Monumentenzorg. Daarnaast schildert Ties voor particulieren en bedrijven.

´Schilder ben ik sinds mijn zeventiende. Na het behalen van mijn vakdiploma´s en ondernemersdiploma in 1995 ben ik in 1998 mijn eigen bedrijf begonnen. Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren: op 3 maart van dat jaar schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Binnen een jaar kreeg ik een megaklus van een kwart miljoen gulden: hotel De Ster in Wehe-den Hoorn schilderen.´

´Een leerzame periode, een prachtig avontuur. Om het te kunnen uitvoeren, moest ik personeel aannemen. Op de muren ging in totaal 30.000 liter verf. Aan de opdracht heb ik een bedrijfswagen overgehouden, de rest ging op aan personeelskosten, materiaal en belastingen.´

Zijn klantenbestand is divers, van hoogleraren tot vrachtwagenchauffeurs, zegt hij. ´Ik heb in al die jaren altijd werk gehad. Geen dag heb ik mij hoeven afvragen wat ik eens zou gaan doen.´

Behalve schilderen is wandafwerking zijn specialiteit. ´Voornamelijk voor klanten van bouwmarkten – zowel bedrijven als particulieren – plak ik fotobehang. Dat is schitterend en eervol werk. Voor een stel dat trouwde in een kathedraal in Rome heb ik bijvoorbeeld een foto van dat gebouw in hun slaapkamer aangebracht.´

´Ik wil vooral klussen doen die ik leuk vind, zoals wandafwerking en waarmee ik nu bezig ben. Daarvoor probeer ik opdrachten binnen te halen. Nee, van afbouwen is zeker geen sprake. Plannen zat en stilzitten kan ik niet. Bovendien vind ik werken veel te leuk.´

De klokkenstoel van de 14de-eeuwse vrijstaande toren (de kerk dateert uit de 13de eeuw) heeft Ties al onder handen genomen.