Eindeloos wachten op de bunzing

Ruurd Jelle achter de camera.

Urenlang turen ze vanuit een rode bestelwagen in het Reitdiepdal naar het landschap. Wachten tot de bunzing zich laat zien.

Geduld kan ecoloog, filmmaker en fotograaf Ruurd Jelle van der Leij niet worden ontzegd. Datzelfde geldt voor Mark de Vries, die hem vergezelt met de fotocamera. ´Hij is een van mijn veertien assistenten die beurtelings meegaan.´

Bij het krieken van de zaterdag waren de natuurliefhebbers al present in Hekkum. ´We zijn getipt. Iemand zag hier eergisteren om drie ´s middags een bunzing lopen. En een boer in de buurt zag hem twee keer rond elf uur ´s ochtends op muizenjacht. Daarom hebben we deze plek uitgekozen, want het was natuurlijk makkelijker geweest om in Zuid-Friesland te blijven.´

Ruurd Jelle en Mark: wachten, wachten, wachten.

Ruurd Jelle filmt voor Ruben Smit Productions, zoals hij dat ook deed voor hun geroemde film WAD (Overleven op de grens van water en land). ´Grutto! draait vanaf april 2022 in de bioscoop. Het jaar erop is de film als documentaire in drie of vier delen op tv te zien.´

´Voor de film maken we opnames in binnen-en buitenland. We laten alle aspecten van het leven van de grutto zien, jaarrond. Welke predatoren hebben het bijvoorbeeld voorzien op hun eieren. Dat zijn onder meer de marterachtigen: de hermelijn, wezel, steenmarter en bunzing.´

´Het probleem is dat deze dieren voor 80 procent ´s nachts actief zijn. Overdag zie je slechts als een schicht. Dat beeld proberen we te vangen. Dat lukt alleen als je er tijd in investeert. Erg veel tijd.´

Het is inmiddels kort na het middaguur. ´Nog een uurtje, dan houden we ermee op. We willen ook nog een beetje weekend vieren.´

Ruurd Jelle heeft voor de Stichting Het Groninger Landschap een promotiefilm gemaakt die te zijner tijd in het bezoekerscentrum Reitdiep te zien is.

Inmiddels heeft Ruurd Jelle een tweede dag gepost in Hekkum. Wederom liet de bunzing zich niet zien.