Een nostalgisch vaartochtje naar Pieterburen

Lenze met zijn zoon Maurits.

Bij gemaal Abelstok (tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn) wachten Lenze en Maurits Leunge met hun opdrukkertje in de sluis. Startpunt was Winsum, Pieterburen is hun doel.

´Het is een nostalgisch tochtje´, zegt Lenze. ´23 jaar geleden waren mijn vrouw en ik bij het haventje van Pieterburen en hoorden we in het riet boem-boem-boem. Het bleek een opdrukkertje. Dat is een mooi ding voor mij, dacht ik.´

Een jaar later wist de Appelschaster er eentje op de kop te tikken in Groningen. Toen nam hij zich voor om ooit terug te keren naar Pieterburen. ´Door het drukke gezinsleven is het er nooit van gekomen. Vandaag gaat het gebeuren.´

Doel bereikt, het haventje van Pieterburen. Foto: Maurits Leunge

De huidige boot kocht hij van iemand in Korhorn. ´Deze had vijftien jaar lang op de wal gelegen. De man wilde hem kwijt. Samen met mijn oudste zoon Laurens heb ik hem gerestaureerd.´

Voor de kenners en technici: dit duwbootje heeft een stijlsteven met geveegde kont, loopt op een Lister-motor van 2 cilinder die gevoed wordt door blauwe diesel en maakt 750 toeren. En loopt, zegt Lenze, als een naaimachine.

In Nederland varen nog zo´n 200 opdrukkers. Deze is gebouwd rond 1920 en dus een eeuw oud. ´Waarschijnlijk is hij gemaakt in Foxhol en hoort hij dus in het Groninger land thuis. Zo´n mooi, origineel exemplaar kom je niet snel tegen.´

Een paar dagen later meldt Lenze dat hij en zijn zoon de tocht geweldig vonden. ´Indrukwekkend, de rust op het water en de begroeiing erlangs. Het authentieke landschap met zijn bruggen en kronkelende watertjes zijn een perfecte omgeving om in te varen met een opduwer. We komen zeker een keer terug.´

Je kunt erin overnachten, maar Lenze en zijn zoons doen dat sporadisch.
Lenze heeft intussen de Friese vlag ´gehesen´. ´Een beetje plagen´, aldus de Fries met Drentse wortels.