Samen boontjes plukken in de voedseltuin

De plukkers met links coördinator Renate.

Gezelligheid troef deze augustusochtend in de voedseltuin in Uithuizen. Vrijwilligers plukken stok- en stambonen voor de voedselbank. Dit betekent werken, kletsen en koffiedrinken.

Ruim tien plukkers hebben gehoor gegeven aan een oproep van Stichting Voedseltuin Het Hogeland. Die teelt in eigen beheer groente voor Voedselbank Het Hogeland. Dit gebeurt op een halve bunder grond achter boerderij Bovenhuizen 6 in Uithuizen.

Renate en vrijwilliger van het eerste uur Jan.

´We houden de bonenplukdag voor de derde keer´, vertelt coördinator Renate Pool, niet te beroerd om zelf ook de handen uit de mouwen te steken.

´Bonen oogsten is tijdrovend werk. De eerste twee jaar kwamen we mankracht tekort om ze allemaal te plukken. Dat is zonde, dan worden ze veel te dik.´

Toeschouwers.

Jan van Ophem, vrijwilliger van het eerste uur, kan dat beamen. Jan: ´Ik loop vijf jaar mee. Toen ze groene vingers vroegen voor de op te zetten voedseltuin heb ik mij aangemeld. Het is heerlijk vrijwilligerswerk.´

De boontjes gaan niet alleen naar de voedselbank. Als dank voor hun inspanningen mogen de plukkers een voorraadje mee naar huis nemen.