In de toekomst (op het droge) overnachten op de GRE-33

Aan creatieve ideeën geen gebrek bij ondernemer Matthijs van der Ploeg uit Zoutkamp/Lauwerzijl. Zijn nieuwe ´vijfjarenplan´ is het bouwen van twee appartementen en een toiletvoorziening (voor camperaars) in de viskotter Greetsiel-33 (Poseidon).

De van oorsprong Duitse kotter (thuishaven Cuxhaven) is sinds de eeuwwisseling eigendom van Matthijs en lag afgemeerd in Zoutkamp. Kortgeleden liet de ondernemer de kotter over de weg verhuizen naar de overkant van het Reitdiep.

Daar staat de GRE-33 op het droge bij de camperplaatsen van camping de Rousant. ´Over vijf jaar verwacht ik dat de verbouwing klaar is. Het is heel veel werk´, vertelt Matthijs.

Het belooft een mooie uitbreiding te worden van de Rousant, door de ANWB dit jaar uitgeroepen tot charmecamping. ´Onder meer vanwege alle bijzonderheden. Zo hebben wij bijvoorbeeld toiletvoorzieningen in twee zeeboeien.´

Matthijs feliciteert zijn oudste werknemer, Kees van Straten, dinsdagmorgen alvast met zijn 90ste verjaardag. (Foto: Matthijs van der Ploeg)

Kees van Straten, de oudste werknemer van Matthijs, is een van de mensen die de verbouwing uitvoeren. Kees viert zondag 8 augustus zijn 90ste verjaardag.

Matthijs: ´De kotter verkeert in goede staat, maar bemanning is tegenwoordig niet meer te krijgen. Ik heb drie kotters werkloos aan de kade liggen.´

´Door alle regelgeving wordt de visserij kapotgemaakt. We worden steeds meer beperkt in ons werk. Op 14 augustus houden de vissers daarom een demonstratie op de Afsluitdijk.´