Op eeuweling ZK 4 wachten op wandelaars

Vanaf links: Jan Gerdez (opstapper), Jan de Jonge (schipper) en Albert Buursma (gids).

De ZK 4 (Albatros) ligt zaterdag rond het middaguur aan de kade voor café-restaurant Bij Hammingh in Garnwerd. Jan Gerdez, Jan de Jonge en Albert Buursma wachten geduldig op wandelaars die zij mee terugnemen naar Zoutkamp.

De wandelaars vertrokken om acht uur uit het vissersdorp voor een tocht door het Reitdiepgebied en Middag-Humsterland naar Garnwerd. Een andere groep stapte aan boord van het museumschip en loopt de route omgekeerd.

De afvaart is over pakweg twee uur. ´Wachten is geen punt. We zitten lekker aan boord en het is mooi weer´, zegt gids Albert. Bovendien is er altijd genoeg te zien in Garnwerd.

Het is de derde editie van het Humsterland Arrangement, georganiseerd door Visserijmuseum Zoutkamp. Normaal vaart de ZK 4 vooral naar Engelsmanplaat of op het Lauwersmeer. In het kader van 75 jaar Bevrijding is er ook nog dit jaar een speciaal arrangement naar Schiermonnikoog, op 17 juli en 14 augustus.

´De wandelaars zijn heel positief´, vertelt Albert. ´De vorige keer waren een paar mannen zo blij en trots dat ze het gehaald hadden dat ze direct op het terras aan het bier zijn gegaan. Die hadden niet veel praatjes op de terugweg. En op verhalen van de gids zaten ze al helemaal niet te wachten.´

Egbert en Ina Stoutmeijer zijn de eersten die zich melden bij het museumschip. Zij bemannen de verzorgingspost in Oldehove, halverwege de route, waar de eerste groep wandelaars gepasseerd is. Voor de tweede groep keert het echtpaar zo meteen terug naar Oldehove.

Egbert en Ina bespreken in Garnwerd de route.

Egbert kwam met het idee voor de combinatie varen en wandelen, dat het bestuur en de vrijwilligers van het Visserijmuseum omarmden.

De tocht wordt herhaald op 21 augustus, 4 september en 5 september. De laatste twee tochten zitten nagenoeg vol, in augustus is nog volop ruimte. Maximaal twaalf wandelaars kunnen mee aan boord van het schip dat dit seizoen zijn 100ste verjaardag viert.

Voor meer info:  visserijmuseum.com/activiteiten