Bluesartiest Harry G. sinds acht maanden Adorper

Harry, rechts van hem de jukebox, gemaakt van onder meer een spiegellijst en een wc-bril. De muziek komt uit drie speakers aan de achterzijde.

Vorig jaar oktober verruilde muzikant/kunstenaar Harry Grunefeld (´ik zeg liever Greenfield of G., dat gezeur altijd over mijn Duitse achternaam…´) de stad voor een woning aan de Spoorlaan in Adorp. Het eerste wat-ie deed: in zijn tuin Harry´s Place bouwen.

Het is een mancave, met barretje, tafel en een podiumpje waarop zijn drumstel staat. Langs de wanden tientallen bierglazen die hij kocht bij kringloopwinkels of kreeg tijdens optredens in Noord-Duitsland. Op de stamtafel trekt de door hem gemaakte ´jukebox´ de aandacht. ´Hier kunnen we gezellig zitten als familie of vrienden langskomen. In het tuinhuisje hiernaast kunnen ze slapen.´

´Ik woonde in een flat, bovenin, en had de stad wel gezien. Stichting Wierden & Borgen bood mij deze woning aan. We speelden in café ´t Witte Hoes een paar keer met de Harry G. Bluesband, dus ik kende het dorp een beetje.´

´De kroeg is voor mij te duur, daarom heb ik dit café gemaakt. Het materiaal heb ik zelf opgescharreld of gekocht op Marktplaats. Het lijkt op het barretje dat ik vroeger in mijn studio Achterom in Groningen had.´

Harry voor de ingang van Harry´s Place.

Muziek maken is zijn passie. De pandemie kan hem alleen daarom al gestolen worden. ´Ik vind het heel vervelend om niet te kunnen spelen, en dat al anderhalf jaar lang. Op 17 juli kunnen we gelukkig weer aan de bak, in de Manolitobar in Kollum.´

Harry – inmiddels 69 – begon in zijn tienertijd in Appingedam met gitaar spelen. Zijn eerste band was Cathand (later Catshand), daarna volgden Neighbours (treedt soms nog op) en (sinds 1994) de naar hem genoemde Harry G. Bluesband. ´We spelen alleen maar meer bluescovers.´

Eigenlijk is het een beetje mijn schuld dat René met Patty Brard trouwde

De band bestaat uit louter ervaren musici. Naast Harry (gitaar, zang, mondharmonica) zijn dat René Muthert (zang), Alex Gache (gitaar), Gerrit Veen (bas, ex-Wild Romance) en Wessel Baptist (drums). Soms speelt drummer Hannes Langkamp mee, ex-Cuby + Blizzards en Fox the Fox, dat in 1984 een hit scoorde met Precious Little Diamond.

René is de ex-man van Patty Brard, vertelt Harry. ´Eigenlijk is het een beetje mijn schuld dat hij met haar trouwde. Omdat hij graag beroemd wilde worden, adviseerde ik hem om een Nederlandstalig nummer te schrijven. Dat heeft-ie gedaan. Met Ik geef je de vleugels kwam hij een paar keer op tv. Zo ontmoette hij Patty. Al snel sloeg de vlam over.´

´In 1999 trouwden ze. We zijn hem vijf jaar kwijt geweest.´
Lachend: ´Gelukkig voor de band is hun huwelijk gestrand.´