De krakende wagens, B&B van Niels en Eliane

Eliane en Niels. In deze wagen kunnen twee gasten overnachten.

In twee pipowagens achter hun huis aan de Westerstraat in Winsum zijn Niels en Eliane van der Heide een bed and breakfast begonnen. In de aanloop naar de officiële opening op maandag 17 mei – op de 43ste verjaardag van Eliane – maken gasten er al volop gebruik van.

De krakende wagens heet hun B&B. Dat vraagt om uitleg. Niels (48): ´We willen het niet te pretentieus brengen, dan valt het alleen maar tegen. Krakende wagens lopen het langst, luidt het gezegde. Het ziet er misschien in detail niet allemaal perfect uit, maar je hebt wel alles wat je nodig hebt en het is goed.´

Beide wagens hebben een daarbij passende naam gekregen: ´Wie het kleine niet eert´ en ´Eenvoud siert´. ´De laatste werd gebruikt als zuipkeet en kochten we van een boer. De wagen lag nog bezaaid met bierdorpjes. De andere wagen hebben we van een handelaar, we vonden het balkonnetje zo mooi. Het is in gebruik geweest als koffie- en theewagen, waarschijnlijk op foodfestivals.´

Vanuit de tuin hebben de gasten zicht op de kerk van Obergum, waarvan Niels beheerder is. De wagen Eenvoud siert, geschikt voor maximaal drie gasten, heeft Niels uitgebreid met een bedstee in de naastgelegen schuur.

Beide wagens heeft Niels flink onder handen genomen. Daarnaast maakte hij in de schuur een sanitaire ruimte voor de gasten. ´Alleen het sanitairwerk en de elektra hebben we uitbesteed.´ Zelfs de sanitaire ruimte gaven ze een naam: ´Zo fris als een hoentje´.

Het Pieterpad is populairder dan ooit tevoren en dat merken Niels en Eliane. ´We zijn nu al op sommige dagen overboekt en we timmeren nog maar een paar dagen aan de weg. Pieterpadlopers zijn geen mensen die veel vragen. Het belangrijkste voor hen is een goed bed. Voor eten en drinken biedt het dorp keus genoeg. ´s Morgens verzorgen we een ontbijt, uitgebreid genoeg om ook een lunchpakket voor onderweg te kunnen maken.´

Niels doet de B&B naast zijn productiebedrijf. Hij heeft een muziekschool, doet in audioverhuur en is dj op bruiloften en partijen.