Sterke drank uit Den Andel, dankzij Iep

Iep ruikt aan de gin en constateert dat er niks mis mee is. De vaten moeten een aantal weken staan voordat de drank goed op smaak gekomen is.

Sterke drank maken van puur natuurlijke producten. Iebele (Iep) Huizenga in Den Andel doet het al jaren. Begonnen als een hobby die steeds serieuzere vormen krijgt. ´Ik ben er best trots op dat het goed loopt en mensen zeggen dat ze het lekker vinden.´

Ervan leven kan Iep (51) niet, maar dat hoeft ook niet. ´Wie weet wat er nog gaat gebeuren. Ik doe het erbij om mijn hoofd leeg te maken. Als tegenwicht voor mijn werk als uitgever. Dat is toch werk waarbij je veel achter de computer zit, teksten verwerken, overleggen en zaken regelen.´

´Dit kan ik in mijn eigen tempo doen, lekker rustig en werken met je handen. En de contacten die het oplevert, vind ik leuk. Dan zit ik in de auto en breng een paar dozen naar de slijter. Heerlijk is dat.´ Wat hij trouwens ook van zijn eigen producten vindt: ´Ik maak alleen wat ik zelf lekker vind.´

Iep in de werkruimte waar de watertanks staan. Het water, gewoon kraanwater, maakt Iep hier geschikt voor zijn drank. Hij zuivert het door allerlei filters en voegt natuurlijke mineralen toe.

Distilleerderij Het Hogeland heet zijn kleinschalige bedrijf aan de Boschweg. Het distilleren laat hij tegenwoordig doen.´Ja, het romantisch ambachtelijk beeld met grote distilleerketels met vuur eronder vind je bij mij niet. Vroeger wel, als jong kind maakte ik van wijn al sterke drank. Later heb ik dat weer opgepakt. Tegenwoordig heeft het ontwikkelen van smaken mijn voorkeur. Dranken maken die mensen fantastisch vinden. Dat doe ik hier thuis. Het hele proces begint met proefjes.´ 

Elke fles krijgt een stempel met beeldmerk (een boom, hij heet immers Iep) en dient vanwege de accijns te worden verzegeld.

Zijn slijterij heeft dan ook meer weg van een laboratorium. ´Het is een hele kunst om de goede smaak te pakken te krijgen en die de volgende keer te evenaren of overtreffen. Alle dranken bestaan uit verschillende granen, vruchten en zaden. Die laat ik stuk voor stuk distilleren. In sommige gevallen doe ik het nog zelf. Uit die distillaten maak ik weer combinaties en dat wordt uiteindelijk de drank.´

Gin, jenever en damast.

Het assortiment van Iep omvat jenever, damast (pruim) en gin, met een alcoholpercentage van 35% en 37.5%. ´Mijn recepten zijn zacht van smaak. De precieze samenstelling is het geheim van de smid. Het aantal smaken wil ik langzamerhand uitbreiden. Dat heeft tijd nodig.´

Via zijn webwinkel (distilleerderijhethogeland.nl) en slijterijen in de regio brengt Iep zijn drank aan de man. Vooral gin is de laatste tijd populair. Over een vergunning voor de online verkoop van sterke drank beschikt hij sinds enkele weken. Dorstige Andelsters zouden bij hem aan huis drank kunnen kopen, maar het liefst ziet Iep dat gebeuren via zijn andere verkoopkanalen. 

´Mijn grote wens is nog het predicaat biologisch. Om op de flessen te mogen zetten dat ik alleen biologische producten gebruik, moet je toestemming hebben van Skal Biocontrole. Die certificering hoop ik dit jaar nog te krijgen.´

De vereiste sticker op de deur van zijn webwinkel.

De inwoner van Den Andel stortte zich een jaar lang op een ander alcoholhoudend product: handgel. 

´In de beginperiode van corona werd de handgel zo verschrikkelijk duur verkocht. Dat kan anders en goedkoper, dacht ik. Met een paar jongens uit de buurt hebben we het zelf gemaakt. Er was veel vraag naar betaalbare handgel. Onder meer de Coop in Baflo en een aantal scholen namen het af.´

´Handgel wordt inmiddels weer in voldoende mate geproduceerd tegen een normale prijs. Nu kan ik me weer op de dranken concentreren en daar is het natuurlijk allemaal om begonnen.´

Het is allemaal handwerk, ook de etikettering van de flessen.