Ook zonder vis kunnen Ruben en Brian een goede dag hebben

Ruben (links) en Brian in de haven van Usquert.

Ze mogen zoals vrijwel iedere jongere graag gamen, maar vissen vinden ze leuker. ´De kick is geweldig, de spanning als je beet hebt. Daar kan gamen niet tegenop.´

Dus turen de vismaatjes Brian Drent (14) en Ruben Goedemans (13) in de haven van Usquert op een frisse winterdag naar de dobbers van hun werphengels. Met dood aas proberen ze snoeken te verleiden.

Voor Ruben een thuiswedstrijd, maar ze werpen de hengels ook geregeld uit in Uithuizen, de woonplaats van Brian. Ze vingen daar zelfs een keer vijf snoeken op één dag. De reden dat ze vandaag voor Usquert gekozen hebben: de afgelopen tijd laat snoek zich hier veelvuldig vangen.

Ruben showt de snoek die visserman/fotograaf Brian ving.

´We vissen heel vaak samen, in de zomers bijna elke dag na school. In de winter doen we het minder vaak vanwege de kou. Zomers vissen we vaker op witwis, ´s winters op snoek. En magneetvissen doen we vooral ook als het warmer is´, vertelt Ruben, die al eens drie fietsen uit het water takelde. Hij heeft het zichtbaar koud: ´Ik ben vergeten extra kleding aan te doen.´

In de tweeënhalf uur dat ze vissen, wist Brian een snoek te vangen van 1,02 meter. Ruben kreeg na vijf minuten al een aanbeet van een kleinere snoek, maar die was slimmer en ontsnapte.

Ruben: ´We zijn tevreden. Je hoeft trouwens niet per se vis te vangen om een goede dag te hebben.´ Brian knikt instemmend.

We vissen door tot het donker is

Ruben beschouwt een snoekbaars van 89 centimeter als zijn meest bijzondere vangst ooit, voor Brian is dat de baars van 30 centimeter die hij in Garnwerd ving.

De kerktoren slaat twaalf uur. Voor de jongens niet het signaal om naar huis te gaan. Brian: ´We vissen door tot het donker is. ´s Morgens vroeg en als het schemert bijten snoeken het best.´