Martin loopt ook ´s winters in korte broek rond

Martin met Xavi (links) en Bajo. Beide reuen komen uit Spanje, die Martin via een stichting heeft geadopteerd.

Het vriest deze zaterdag in februari net niet, maar de gevoelstemperatuur is -8. Het maakt Martin Noorda (55) uit Garnwerd niks uit. Hij laat in korte broek zijn honden Xavi en Bajo uit. ´Ik voel wel dat het fris is, maar heb het niet koud.´

´Je went aan warme kleren´, zegt hij op het fietspad langs de Reitdiepdijk. ´De laatste drie jaar draag ik praktisch het hele jaar door een korte broek. Ik fiets normaal gesproken elke werkdag naar Winsum en vind een lange broek veel te warm, ook in de winter.´

Thermostaat in mijn lichaam blijft actief

´Door een korte broek te dragen blijft de thermostaat in mijn lichaam actief. Door altijd in warme kleren en in verwarmde ruimtes te zijn, kan je lichaam zich minder goed aanpassen aan veranderende omstandigheden zoals kou. Ik train dus het aanpassingsvermogen van mijn lichaam en daarmee tegelijkertijd ook van de geest. Dat idee is sterk verbonden met mijn werk. Ik doe shiatsu vanuit de denkbeelden van Zen Boeddhisme.´

Maar er zijn grenzen, zegt Martin. ´Op een koude dag met regen of als het kouder is dan -10 trek ik iets langs aan. Regen op je benen met een flinke wind is niet fijn. Dan kun je nog beter sneeuw hebben, dat is vaak droog.´

Overigens is hij niet de enige in Garnwerd die jaarrond in een korte broek loopt. ´Een paar jongens van de basisschool doen het ook, heel leuk. We hebben het niet van elkaar afgekeken.´

Reacties krijgt hij regelmatig. ´Als ik de Albert Heijn in Winsum binnenloop, zeggen mensen soms: Nou, nou, optimistisch! En (lachend), soms vraagt een fietser of ik het niet koud heb. Nou, nee dus.´

Mensen zeggen: moet je Martin even bellen

De Garnwerder heeft in het Jacobijnenhuis in Winsum een praktijk voor shiatsu, een Japanse massagevorm. ´Dat doe ik al ruim 17 jaar in Winsum. Door corona ligt mijn werk sinds december stil. Van maart tot mei vorig jaar was dat ook het geval, maar kwam ik in aanmerking voor compensatie. Met de nieuwe regels val ik precies overal buiten. Het is een beetje scheef, een fysiotherapeut mag wel werken, ik niet.´

Zijn klantenbestand blijft op peil door mondreclame. ´Mensen die tevreden over mij zijn en die tegen anderen met lichamelijke of mentale klachten zeggen: moet je Martin even bellen.´