De president heeft het druk; de wagenbouwer verveelt zich

Frans en Thijs.

Toch opmerkelijk: Frans Hegeman, voorzitter/president van carnavalsvereniging Oldeclooster in Kloosterburen, heeft het drukker dan ooit met het carnavalsweekend. Terwijl een streep is gezet door het feest, de optocht en andere gebruikelijke activiteiten.

Fanatiek wagenbouwer Thijs Gerdez verveelt zich daarentegen stierlijk. Hij mist de gezelligheid en de sfeer van de wekenlange voorbereidingen. ´Ik ga tegenwoordig ´s avonds maar eerder naar bed.´

Het zij zo, Frans (43) en Thijs (29) hebben zich erin berust dat de editie 2021 – van 12 tot en met 16 februari – door die vermaledijde corona in alles verschilt van alle voorgaande edities.

Ik ga tegenwoordig ´s avonds maar eerder naar bed

Frans: ´Normaal heb je in de eerste week van oktober de jaarvergadering en daarna ga je los met het draaiboek, te beginnen bij pagina 1. Nu is alles anders. Behalve dan dat onze carnavalskrant gewoon verschijnt. Voor de rest proberen we alles online te organiseren.´

´We zijn een vereniging van 1100 leden en ik vind dat je hun iets moet bieden. We hebben gekeken wat er onder de huidige regelgeving mogelijk is. Bij de zieke mensen kunnen we bijvoorbeeld een bloemetje afleveren, maar zonder de gebruikelijk visite. Werkelijk alles moet je uitzoeken en uitvinden. Het is een hoop geregel en toestemming vragen, er gaat zo weer een brief de deur uit naar de gemeente.´

Ik vind dat je de 1100 leden iets moet bieden

´Alles doen we dus online. De opening op vrijdagavond 12 februari bijvoorbeeld. We proberen in samenwerking met Omroep Het Hogeland en onze eigen Facebookpagina alles uit te zenden. Vrijdagavond is dat de Top 55 van mooiste carnavalshits, waarvoor mensen kunnen stemmen. Zondag laten we een film zien van de optochten van 1976 tot en met 2020 en op Rosenmontag een film van artiesten en buutreedners die in het verleden bij ons hebben opgetreden. Verder hebben we in het carnavalsweekend onder meer een pubquiz en bingo.´

Frans en Thijs voor de bar waarmee de loopgroep Diverdoatsie vorig jaar een eerste prijs in de wacht sleepte. De bar staat al maanden te koop, zonder corona was hij allang verkocht.

Oldeclooster heeft de inwoners opgeroepen de tuinen te versieren en te verlichten tijdens het carnavalsweekend. ´Om het carnavalsgevoel erin te houden, met name voor de jeugd is dat belangrijk. We hebben voor de bewoners vlaggetjes besteld in de kleuren van de carnavalsvereniging. De prins en zijn adjudant beoordelen de tuinen. Per dorp stellen we een prijsje beschikbaar.´

´Ik weet dat heel veel inwoners met de voorbereidingen bezig zijn. Ik krijg opvallend veel verzoeken om een digitale afbeelding van onze carnavalssteek.´

Zijn Thijs en zijn vriendin Melanie al aan de slag geweest? ´Ik heb het ontwerp in mijn hoofd zitten, maar moet het nog uitvoeren´, zegt Thijs.

Ik wilde iets meer vrije tijd, maar dat is mislukt

Het is Frans zijn tweede jaar als voorzitter, sinds 2012 zit hij in het bestuur en het elfjarig jubileum als lid van de Raad van Elf ligt achter hem. Hij doet het naast zijn klussenbedrijf. ´Ik ben vijftien jaar hoofd technische dienst geweest op camping Lauwersoog en besloot vijf jaar geleden om voor mezelf iets te beginnen. Ik wilde iets meer vrije tijd, maar dat is mislukt.´

Tijdens het carnavalsweekend is ´t Kronkelhoes dit jaar gesloten.

Hij weet als geen ander dat carnaval een verbindende factor is in de voormalige gemeente Kloosterburen. ´Vergis je niet, vroeger zaten er bij carnaval 300 man in het Kronkelhoes, de laatste jaren hebben we vrijdags 1100 en zaterdags 1300 bezoekers.´

´In de volksmond staat carnaval voor feestvieren en bier drinken. Ik kan vertellen dat het anders zit. Carnaval is van enorm maatschappelijk belang voor de dorpen van de voormalige gemeente Kloosterburen, het versterkt de saamhorigheid. Het wagenbouwen is daarbij de spil.´

Thijs, werkzaam bij Waddenpracht en buiten het tulpenseizoen bij de gemeentelijke buitendienst, kan dat bevestigen. ´Het is geweldig om ´s avonds met zijn allen de schuur in te gaan om te bouwen en na afloop met z´n allen nog wat te drinken. Ik heb meerdere hobby´s, wagenbouwen is met afstand de grootste. Als klein kind hielp ik al mee. En het is vanaf november tot carnaval hè. In de laatste weken ben je zeven dagen in de week aan het bouwen.´

´Ja, ik mis de geur van het lassen. En natuurlijk mijn vaste taak, het aanbrengen van gaas. Ik ben alvast maar aan de slag gegaan met de tekening voor de praalwagen van 2022 voor mijn wijk, Hogeweg. Hopelijk kunnen we carnaval volgend jaar weer als vanouds vieren.´

Frans is van de elfde van de elfde tot en met carnaval president, uitgezonderd de adventstijd. Dan is hij net als in de rest van het jaar voorzitter.

Frans: ´Zoals je bij Thijs ziet, is het bouwen van een wagen heel leerzaam. Alle facetten komen erin naar voren. Menig jeugdlid leert hier zijn toekomstige vak, hetzij timmerman, contructiewerker of schilder.´

In 2020 kon het carnaval gewoon doorgaan, kort erna sloeg corona toe. ´We hebben veel geluk gehad. Het enige probleem waar we toen mee zaten, was de voorspelde harde wind. Gelukkig viel dat mee.´

Normaal gaan we na de vergadering los met het draaiboek, beginnende bij pagina 1

En hoe nu verder na 16 februari? ´Alles is afhankelijk van het vaccineren. Als er voldoende vaccins zijn en iedereen is op tijd ingeënt, dan zou carnaval volgend jaar geen probleem moeten zijn.´

En dan kunnen in januari 2022 een nieuwe prins en secondant gekozen worden. Jan Hofman (Prins Jan V) en Henk Gerdez gingen nu akkoord met een ´contractverlenging´ van een jaar.