Heligt verliefd op haar hazewindhonden

Heligt met Ziggy (links) en Sonja.

Heligt van de Laar (51) laat even buiten Westernieland haar hazewindhonden Ziggy en Sonja uit. Beide dragen een jas tegen de kou bij gebrek aan een ondervacht. Ziggy screent voortdurend de omgeving, Sonja maakt een relaxte indruk.

´Ziggy is een echte jager. Ik kan aan zijn gedrag zien als hij iets heeft opgemerkt. Zojuist nog, het bleek een kat. Ik lijk daarom wel een hazewindhond als ik met ze loop, want ik screen mee om niet verrast te worden. Als Ziggy een haas ziet en ik er niet op verdacht ben, kan ik languit komen te liggen. Dat is weleens gebeurd. Zou Ziggy loslopen, dan liep het niet goed af met de haas.´

´Vooral Ziggy kan nogal heftig reageren op andere honden, dit heeft met zijn onzekerheid te maken. Mensen zouden kunnen denken dat hij vals is, maar dat is beslist niet waar. Ziggy is een heel zachtaardige hond.´

Ziggy slaapt in een co-sleeper

Heligt en haar man Ron hebben al jaren honden, de laatste zeven jaar whippets. ´Onze eerste hazewindhond overleed na drie maanden. Hij kreeg een beroerte toen we op Lauwersoog waren. In die drie maanden waren we helemaal verliefd geworden op dit ras.´

´Hazewindhonden zijn de poezen onder de honden. Het zijn heel lieve dieren. Ze zijn sprinters, helaas mogen ze hier niet loslopen. Thuis liggen ze het liefst de hele dag als een poes op de bank. Ze wassen zich ook als een poes.´

´Ze zijn beide 7 jaar en geen familie van elkaar. Ziggy is twee jaar bij ons, Sonja vier jaar. Het zijn honden met een rugzakje. We hebben ze ergens weggehaald waar ze het niet goed hadden. Dat merk je ook. Sonja kunnen we de laatste twee jaar pas knuffelen, daarvoor liet ze dat niet toe.´

Heerlijk ontspannend

En dan openbaart Heligt een slaapkamergeheim. ´Ziggy wil per se naast Ron en mij liggen. Daarom slaapt hij in een co-sleeper, een wiegje dat je aan je bed haakt en voor baby´s bedoeld is. Sonja neemt genoegen met een mand op de grond. Af en toe wil Ziggy tussen ons in kruipen. Soms lukt hem dat ook.´

Heligt, werkzaam in De Twaalf Hoven in Winsum, mag graag wandelen met de honden. ´Zeker na een dag werken is het heerlijk ontspannend.´