Zwitserse witte herders van Cynthia houden van shoppen

Cynthia met Chico (links) en Ivar.

Bij het haventje van Den Andel loopt op een herfstdag Cynthia Dijkhuizen (60) met haar twee Zwitserse witte herders Chico en Ivar. Zo vanzelfsprekend is het niet haar in haar eigen dorp te treffen. ´Steeds hetzelfde rondje om de kerk vind ik niks aan. Het liefst pak ik de auto om in andere dorpen in de buurt te wandelen, op plekken waar ze vrij kunnen lopen.´

Cynthia heeft één gouden regel: binnen de bebouwde kom aangelijnd, daarbuiten mogen ze los. ´Maar als we op een fietspad lopen, gaan we direct aan de kant zodra er iemand aankomt.´

Chico en Ivar zijn vader en zoon, 7 en 2,5 jaar oud. Vader grossierde de afgelopen jaren in titels op hondenshows in binnen- en buitenland. Zo was Chico in 2019 de mooiste in zijn categorie in de Benelux. ´Maar ik ben gestopt met shows. Het gaat er niet altijd eerlijk aan toe, er is veel vriendjespolitiek. Nu wandelen we alleen en Chico zit op breitensport bij Ronald van Kampen in Warffum. Een gehoorzaamheids- en behendigheidscursus in één.´

´Chico is ontzettend rustig, Ivar thuis ook, maar buiten temperamentvol en dominant. Daarom hebben we hem eraan laten helpen. Aan shows zou die daarom ook niet meer mee mogen doen. Volgend jaar ga ik ook met hem naar de training.´

Cynthia tuft met haar twee viervoeters ook geregeld naar winkels, het liefst tuincentra en bouwmarkten. ´Zij vinden het leuk om te shoppen… en ik ook. Ik leer ze daar mensen te negeren.´

Zwitsers witte herders zie je steeds meer op het platteland, zegt Cynthia. ´Er wordt steeds meer mee gefokt. Ik ken mensen die er zeven, acht van in huis hebben.´