Daar hebben Aaffien en Marieke Datema wel even hun best op gedaan. Moeder en dochter trakteren de mannen die bij Tinallinge bieten rooien op een uitgebreide lunch.
Lunchen in de vette klei. En wat voor een lunch! ´Een broodje hamburger, soep, bolletjes met ham en kaas, fruit, drinken en slaatjes´, somt Aaffien het aanbod op. ´Je moet goed voor de werkers zorgen.´
Als het maar niet gaat vriezen
Een bietenrooier en drie kipperchauffeurs zijn in touw om de oogst van 10 bunder land binnen te halen. De bieten gaan naar de boerderij van Ceico en Aaffien aan de Kievesterweg en verhuizen zoals het nu lijkt op 3 december naar de suikerfabriek. ´Ze hebben het schema veranderd, het zou eerst vijf dagen eerder. Als het maar niet gaat vriezen´, zegt Ceico, ´want dan moet ik ze afdekken´
Hij is tevreden over de oogst, hoewel de bieten in grootte iets achterblijven in vergelijking met voorgaande jaren. Misschien vandaag en anders morgen ploegt hij het land om er vervolgens wintertarwe te zaaien.
De boer zelf werkt vandaag ook mee, hij rijdt achter elke kipper aan om de weg schoon te maken. ´Je hebt een primeur. Ik heb een speciaal voertuig hiervoor gemaakt. Daar ben ik wel even mee aan het prutsen geweest. Onder een oude spuit heb ik de spuitboom gemonteerd waaruit het water komt en daarachter een rubberschuif. Het werkt perfect, beter dan een giertank, kan ik na één dag concluderen.´
En dan zit het even tegen
Als de heren de lunch erop hebben zitten, gaan ze weer aan de slag. En dan zit het even tegen. Een van de trekkers weigert dienst. De accu is leeg, lichten vergeten uit te doen. Op z´n trekker haalt Ceico startkabels van de boerderij, heen en terug 4 kilometer rijden.
Twintig minuten later is iedereen weer aan het werk. ´We zijn gisteren na de middag begonnen omdat het ´s ochtends regende. Ik verwacht dat we vanmiddag nog tot 3 uur bezig zijn.´