Pure nostalgie in de etalage van Mark en Diana

Mark neust tussen de elpees die hij te koop aanbiedt. ´De meeste spullen in de etalage zijn ook te koop, maar een paar radio´s wil ik beslist niet kwijt.´

Platenhoezen, transistor- en buizenradio´s, platenspelers. De etalage van Mark en Diana Gielen aan de Noorderstraat in Ulrum ademt nostalgie dankzij hun uit de hand gelopen gemeenschappelijke hobby.

Elpees en singles zul je niet meer achter het glas aantreffen. Mark: ´Dat heb ik één keer gedaan. Binnen een half uur was het singletje kromgetrokken door de zon. Joh, ik wist niet dat dat zo snel ging.´

Mark en Diana zweren bij vinyl. In hun woonkamer nemen elpees een wand in beslag. Met muziek van de jaren dertig tot nu. Maar die zijn niet voor de verkoop. Alleen exemplaren die ze dubbel hebben, mogen de deur uit. Door het hele huis staan oude radio´s en pick-ups. ´Als ik met spullen aan kom zetten, moet ik het bij Diana inleveren. Zij vindt er wel een plekje voor in huis.´ Diana knikt: ´Ik ben dol op oude spullen en vintage.´

Als ik met spullen aan kom zetten, moet ik het bij Diana inleveren

Mark: ´We zijn hier negen maanden geleden komen wonen, ooit had de familie Romijn hier een schoenenzaak. Als vinylliefhebber en radioverzamelaar was het niet moeilijk om iets leuks te bedenken voor de etalage.´

´Radio´s, platenspelers en elpees koop ik op, onder meer op beurzen en rommelmarkten. De apparaten maak ik schoon en repareer ze als ze stuk zijn. Vervolgens probeer ik een deel ervan via marktplaats of aan huis te verkopen. Ik houd van oude apparaten. Transistorradio´s hebben vaak mooie vormen en kleuren.´

Mark bij een van de grammofoons in de woonkamer.

´De aanloop neemt toe. De etalage spreekt mensen in het dorp en toeristen aan. Als ze wat willen kopen, kan dat als ik thuis ben. Mocht het een groot succes worden, dan zou het best een officiële winkel kunnen worden. Dat is het nu niet.´

Een jaar geleden woonden Mark, Diana en zoon Joshua nog in Venlo. ´We hebben hier enkele malen vakantie gevierd, in de bed and breakfast van een vriend in Kloosterburen. We zijn enthousiast geraakt door het mooie Groningen. Het is hier lekker ruim, rustig en weids. En de huizenprijzen zijn laag. Het bevalt hier prima. Wij gaan niet terug.´

Mark werkt bij Xerox, fabrikant van kopieermachines. ´Ik kan een groot deel van mijn werk vanuit huis doen, dus maakt het niet uit of ik in Limburg of Groningen woon.´