Eind mei zijn de banen pico bello, zegt Betto

Een medewerker is met stappen aan het uitmeten. Betto kijkt toe.

Kranen verstoren de stilte in Breede. Tennisclub Warffum krijgt nieuwe banen. Bestuurslid en gepensioneerd gemeenteambtenaar Betto Meijer kijkt toe. ´Ik fiets hier elke dag even naartoe om te zien hoe de werkzaamheden vorderen.´

Veertien dagen geleden is Antea Group begonnen in Breede. De oplevering is voor 1 juni.

´Onze gravelty-banen waren dringend aan vervanging toe. De bovenlaag liet op diverse plaatsen los. De toplaag van rubbergranulaat is verwijderd. De ondergrond van beton met zoab blijft, dat weghalen zou ons gigantisch veel geld kosten.´

Zelfs bij windkracht 7 kun je hier nog tennissen

´Ook de afwatering was een probleem, als het geregend had moesten we lang wachten voor we konden tennissen. Daarom zijn in het asfalt en beton 2500 gaten geboord die gevuld zijn met waterdoorlatend zand. Daarbovenop komt een laag lava met kunstgras. Verder is nieuwe drainage aangebracht. Om te voldoende aan de eisen van de KNLTB is de uitloop van de banen iets vergroot.´

Om de banen komt een dezer dagen nieuw hekwerk. Vier nieuwe lichtmasten – 15 meter hoog – zijn inmiddels geplaatst. ´We krijgen ledverlichting, dat is energiezuiniger en stukken goedkoper.´

De vijftien jaar oude banen waren al vijf jaar over datum, pas dit jaar kwam de financiering voor de vervanging rond. ´Wij hebben subsidie ontvangen van het ministerie van VWS, de gemeente Het Hogeland, de NAM (voor de ledverlichting), het Loket Leefbaarheid en van Fonds Jaco uit Warffum. Zelf investeren we 50.000 euro. Hiervoor hebben we de afgelopen jaren gespaard.´

´Antea kon binnen veertien dagen na de opdracht beginnen. Dat is een meevaller, daardoor hebben wij weinig last van de corona-maatregelen. Anders hadden we door de werkzaamheden ook wekenlang niet kunnen tennissen. Nu maar hopen dat de regels binnenkort versoepeld worden.´

De tennisclub telt tussen de vijftig en zestig leden, hoofdzakelijk uit Warffum. ´We hebben een prachtig park, dat flink beschut ligt. Zelfs bij windkracht 7 kun je hier nog tennissen. Over enkele weken is alles hier pico bello, dan kunnen wij weer vijftien tot twintig jaar vooruit.´