Geen Graspop, geen grootse 50ste verjaardag; er zijn ergere dingen, zegt Peter

Groots zou Peter ´Graspop´ Buurma vandaag (vrijdag 17 april) zijn vijftigste verjaardag vieren. En op de 29ste editie van het Graspop Festival Baflo eind mei zouden naar schatting 1500 bezoekers komen. ´Er zijn ergere dingen hoor. Mensen die overlijden of doodziek zijn. Bedrijven die omvallen, zzp´ers die in de problemen komen. Laten we hopen dat dit zo snel mogelijk achter de rug is, dat is het beste voor iedereen´, zegt Peter op zijn verjaardag.

´Normaal vier ik mijn verjaardag niet, maar voor mijn vijftigste wilde ik een uitzondering maken. In en bij het ijsbaangebouw in Rasquert zou ik een groot feest geven, met een band en dj. Begin maart stond ik op het punt de uitnodigingen te versturen, maar ik heb daarmee gewacht omdat het de verkeerde kant op dreigde te gaan.´

Petra en de kinderen willen in Gasselte de boel versieren

In plaats van feesten gaat hij in de loop van de dag met zijn drie vrouwen (vrouw Petra en dochters Gwen en Jannique) naar Gasselte, waar ze een stacaravan met eigen sanitair hebben. ´Ja, voor de camping en het gezin heb ik nu extra veel tijd. Petra en de kinderen willen de boel daar versieren, ze schijnen van alles gekocht te hebben. Later wil ik dat alsnog mijn verjaardag vieren zoals ik bedacht had. Wanneer weet ik natuurlijk nog niet. Misschien wordt het wel over een jaar, op 17 april 2021.´

Met voorzitter Martin Medema is Peter vanaf het begin betrokken bij Graspop, waarvoor elk jaar meer dan honderd vrijwilligers in touw zijn. Samen met Jacob Berghuis begonnen ze het festival in 1992. ´Tot en met 2004 was ik voorzitter/programmeur. Vervolgens ben ik na vier jaar afwezigheid teruggekeerd als bestuurslid/programmeur. Martin is de enige die er vanaf het begin onafgebroken bij is.´

Peter en Martin, de mannen van het eerste uur, na afloop van Graspop 2018.

´De schade voor ons is nog niet te overzien. De voorbereidingskosten, vooral promotiewerk, lopen al aardig in de papieren. We wachten af hoe de afhandeling verloopt met de artiesten en andere leveranciers. Sommige artiesten zijn daar makkelijk in. We hadden achttien bands/artiesten geboekt, die op vier podia zouden optreden. Met Miss Montreal, Van Dik Hout en rapper Boef als de grote trekkers. En voor het Hogelandster Piratenfestival, een weekend eerder, hadden we Jannes, Django Wagner en artiesten uit de regio geboekt. We zullen flink verlies lijden, maar we hopen dat het meevalt en dat we deze klap kunnen opvangen. We blijven positief.´

In het najaar hakken we knopen door

´Als bestuur vergaderen in klein gezelschap. Het volledige programma nu al doorboeken naar volgend jaar durven we niet aan. Dat kan flink veel geld gaan kosten als blijkt dat je minder publiek mag toelaten. In het najaar hakken we knopen door, dan weten we hoe het ervoor staat met het virus.´

´Die 29ste Graspop komt er, in welke vorm weten we niet. Kan zijn dat we moeten versoberen en dat het festival weer moet worden opgebouwd. Misschien moet je artiesten boeken die goedkoper zijn en gegarandeerd veel publiek trekken. Als programmeur loop ik veel festivals af, vooral de kleinere met beginnende bands. Daar ligt misschien een extra uitdaging.´

Foto: Wim Dijkman

De jarige job heeft dit jaar toch een feest kunnen organiseren, samen met Wim Dijkman, met wie hij stichting Live Noord (bekend van het festival Blues & More) heeft opgezet. ´Op 29 februari vierden we in Concordia het SchrikkelFest. Een fantastisch feest, uitverkochte zaal. We waren nog net op tijd. Een vrijwilliger had ´last party before covid-19 lockdown´ op een bord bij de ingang gezet. Die had een vooruitziende blik. Anderhalve week later ging er een streep door alle festivals.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Elk feestje eindigt met opruimen, ook Graspop
mijnhogeland.nl/2018/05/28/