Elk feestje eindigt met opruimen, ook Graspop

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180527_123931666-1024x768.jpg
Vanaf links: Willem Jan Rispens, Anne Bolhuis, Peter Buurma, Martin Medema en Ronnie Afman.

Het ijsbaanterrein in Rasquert ligt zondag rond het middaguur bezaaid met vertrapte plastic bekertjes. Dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers lijkt het even later of Graspop nooit heeft plaatsgevonden, behoudens de tenten en rijplaten dan, die maandag worden opgehaald.

Het was een geslaagde 27ste editie, zeggen voorzitter Martin Medema en programmeur/bestuurslid Peter Buurma. Beiden zijn er, samen met Johan Kuin, al vanaf het eerste uur bij betrokken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180527_125102433-1024x768.jpg
Allida Wieringa heeft het smerigste klusje. De plaszuilen schoonmaken.

Peter meldt dat er 1600 bezoekers zijn geweest en dat is vergelijkbaar met de topeditie van 2016. ´De toppers dit jaar waren Wulf,  AC/DC UK en The Overslept. De tent ging helemaal uit zijn dak. De jeugd was erg gecharmeerd van Josylvio.´

De politieagenten gingen met opgestoken duim weg

Graspop is een feest voor jong en oud. Die mix is ook te zien bij de ruim honderd vrijwilligers: ze zijn van alle leeftijden en werken zich allemaal voor, tijdens en na het festival in het zweet.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180527_125202647_2-1-1024x818.jpg
Wessel Nijdam (13) vervoert hekken met zijn omgebouwde buggy.

De sfeer is perfect, zeggen Martin (45) en Peter (48). Eerstgenoemde is al bijna 25 jaar voorzitter van de club. Hij heeft weleens voorzichtig overwogen te stoppen. ´Maar dan is het september en begint het toch weer te kriebelen.´

Ook Peter gaat er elke editie weer met frisse energie tegenaan. ´Mijn muzieksmaak is breed en dat zie je terug in de gevarieerde programmering. Het blijft ontzettend leuk om te doen.´  Die liefde voor het festival is doorgegeven aan hun kinderen. Janique (dochter van Peter) en Julian en Oscar (zoons van Martin) zijn inmiddels toegetreden tot het vrijwilligerskorps.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180527_124732392_3-1024x758.jpg
Wouter Horst gaat met de bladblazer het plastic te lijf.

Het festival verliep zonder wanklanken. Peter illustreert dat op treffende wijze: ´De hulpdiensten zaten met de armen over elkaar en de politieagenten die een kijkje namen, gingen met opgestoken duim weg.´

In elk gezelschap zou zich een Gerd moeten bevinden

Het overlijden van vrijwilliger Gerd ten Brink (59), die vrijdag 18 mei omkwam bij een dramatisch bedrijfsongeval, wierp volgens Peter een ´gigantische schaduw´ op deze editie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180527_123913260_7-1024x845.jpg
Peter en Martin, nog net zo bevlogen als in de jaren negentig.

´We hebben een dramatische week beleefd. Gerd was erg geliefd. Hij stond voor lawaai en ontzettend veel plezier. Hij wilde nooit op de voorgrond en toch was hij het centrale punt. In elk gezelschap zou zich een Gerd moeten bevinden. Dan komt het helemaal goed. In mijn dankwoord aan het eind van het festival heb ik gezegd dat Gerd/Caroline Baflo er ook bij was.´

En dat de Bafloër populair was, bleek zaterdagmiddag uit de overweldigende belangstelling voor de afscheidsplechtigheid. Uiteraard was het gros van de Graspop-vrijwilligers naar Groningen afgereisd om Gerd de laatste eer te bewijzen.