Noaberwichter hebben hun werk gedaan: aan tafel!

Linksom: Hillie, Truus, Mennie, Margriet, Gijs, Klara, Zini, Liza en Reina.

Acht vrouwen en één man genieten deze woensdag van een heerlijke maaltijd in het Noaberhoes in Baflo. Voor de voorbereidingen tekenden de dienstdoende Noaberwichter Truus Buikema (67) en Margriet Peppelenbos (72).

´s Ochtends kunnen eters – maximaal twaalf – zich telefonisch aanmelden. Het worden er negen, concluderen Truus en Margriet klokslag tien. Met de Coop-folder in de hand hebben ze inmiddels het menu samengesteld.

Margriet doet vandaag de inkopen en komt een half uur later met aardappelschijfjes, sperziebonen, sla en gehaktballetjes in satésaus terug van de plaatselijke supermarkt. Als toetje is er vla. Behalve, zo blijkt later, voor vaste gast Gijs. Die geeft de voorkeur aan appelmoes.

´We bieden een voedzame en verse maaltijd. Vaak Hollandse pot, maar we eten ook weleens nasi, macaroni of pannenkoeken. Een voorafje ontbreekt, anders wordt het te duur´, vertelt Truus.

Met de Coop-folder in de hand stellen Truus en Margriet het menu samen

´Het is vooral een sociaal gebeuren, om ouderen die eenzaam zijn uit huis te krijgen, achter de geraniums vandaan. Een deel van de gasten woont in aanleunwoningen van Viskenij, de rest in het dorp. Uitzondering is Reina, die hier vanaf het begin eet. Zij woont in Warffum.´

Het Noaberhoes zit in een ruimte vlak bij de entree van verzorgingscentrum Viskenij. Truus en Margriet vertellen dat er meer gebeurt dan alleen de woensdagmaaltijd. ´Wekelijks wordt hier bewegen aan tafel georganiseerd en maandelijks is er een sjoelmiddag. Regelmatig hebben we een inloopmiddag waar mensen onder het genot van koffie of thee een praatje kunnen maken. We haken, breien en naaien dan en mensen met kapotte kleding kunnen dat laten herstellen.´

Margriet en Truus punten de sperziebonen. Er moet wel wat gebeuren voordat de maaltijd op tafel staat.

De animo voor de activiteiten neemt iets af. Truus heeft wel een verklaring voor het dipje. ´De groep waar wij op mikken, 80-plussers, is momenteel niet zo groot. Je hebt een grote groep ouderen die niet meer kán komen en een grote groep die nog actief is en er niet voor voelt. Dat we in Viskenij zitten, werkt vermoedelijk drempelverhogend. Daar ga je naartoe als je oud bent, wordt vaak gedacht. Maar het Noaberhoes en Viskenij staan los van elkaar. Alleen de ruimte is beschikbaar gesteld door Stichting De Hoven.´

De twee Noaberwichter beginnen met het voorbereiden van de maaltijd. Boontjes punten, sla schoonmaken en scheuren, aardappelschijfjes bakken. Noaberwicht Klara Bakker meldt zich en verleent hand- en spandiensten.

Daarna arriveren de andere eters, onder wie Hillie, met 88 jaar de oudste van het gezelschap. Om twaalf uur is het zover. Aan tafel!

Gijs krijgt ontheffing omdat hij de dames toch maar in de weg loopt

Gijs is de enige man in het eetgezelschap en vindt dat geen enkel probleem. Praat graag over politiek. Is van Donald Trump bepaald geen fan, blijkt al snel. Dat gebrek aan enthousiasme over de Amerikaanse president delen zijn tafelgenoten. Verder wordt er vooral veel over vroeger gepraat.

De eters komen tot de conclusie dat ze tegenwoordig aardig verwend zijn. ´Neem de wasmachine´, zegt Reina. ´Ik zie me nog de was stampen. De stamper hangt nog bij mij in de kamer.´

Klara, Zini en Liza dekken de tafel. Margriet en Truus koken. Hillie is net binnengekomen en zit op de bank. Overigens is het Noaberhoes vijf jaar geleden ingericht met een bijdrage van 20.000 euro van het Rooms-Katholiek Armenfonds.

Over de maaltijd niets dan lof. Heerlijk, luidt het eensgezind. Na afloop is een ieder verplicht mee te helpen met afruimen en afwassen. Truus verleent Gijs tijdelijk ontheffing omdat hij de dames toch maar in de weg loopt. Ondertussen rekent penningmeester-van-de-dag Margriet af. Het eten kost 4 euro. Per 1 maart komt er een eurootje bij, maar ook 5 euro is geen geld voor zo´n maaltijd.

Jan Werkman draait proef als Noaberman

Momenteel zijn er zeven Noaberwichter die op de woensdag in duo´s koken. Truus, Margriet, Klara en Jannie Braaksma, Anneke van Strien, Ria Bonjernoor en Frouke van der Lei, tevens penningmeester. Noaberwicht Marijke de Jong kookt niet, maar is de vaste naaister. Marjan van der Groep versterkt hoogstwaarschijnlijk de groep binnenkort.

En misschien komt er ook een Noaberman bij, Jan Werkman, de broer van Klara. Truus: ´Jan heeft al proefgedraaid en doet dat nog enkele keren. Hij vindt het erg leuk.´

De volgende dag komen alle Noaberwichter bij elkaar. Doen ze één keer in de zoveel tijd. ´We gaan de boel hier schoonmaken, de ramen, de kastjes, alles. Dat doen we ook uit dank dat we deze ruimte mogen gebruiken van De Hoven.´

Margriet regelt vandaag de financiën. Mennie, Zini en Liza wassen af.