Klusje voor vader en zoon in Mensingeweer

Sjabbe (57) en Robin (24) Datema zijn deze middag met de grondboor bezig bij de kerk in Mensingeweer. ´Hier komt het mededelingenkastje van Dorpsbelangen´, zegt Sjabbe.

Het is een vrijwilligersklus, legt de Mensingeweerster uit. ´Ik ben bestuurslid van Dorpsbelangen en heb het vaak zo druk met mijn bedrijf dat meehelpen erbij inschiet. Daarom heb ik gezegd: dan plaats ik het kastje wel. Dat hing eerst aan de muur van het dorpshuis, maar ertegenover leek het bestuur een betere plek. Robin was in de buurt aan het stobben frezen, dus die kon mooi even meehelpen.´

De twee palen staan, maar dan moeten vader en zoon de klus staken. ´We kunnen het kastje niet ophangen, de draadeinden zitten aan slechts één kant. Binnenin zit een of andere metalen plaat. We nemen het kastje mee naar de werkplaats in Baflo en daar bedenken we een creatieve oplossing. Improviseren is altijd leuk´, zegt Robin, die in Onderdendam woont.

Sjabbe en Robin hebben een loonbedrijf en boomrooierij. Daarnaast doen ze in grondverzet. En senior heeft een bijzondere nevenbaan: ´Ik doe de kwaliteitscontrole van het laswerk van olie- en gaspijpleidingen in heel West-Europa. Er zijn jaren geweest met wel tweehonderd hotelovernachtingen. Vorig jaar ben ik er vijf maanden mee zoet geweest.´

Als Sjabbe ´thuis´ is werken vader en zoon vrijwel altijd samen. Bevalt dat? Sjabbe, quasi-serieus: ´Echt waardeloos, dat is echt niks jong.´
Robin, aardje naar zijn vaartje: ´Als hij mij zat is of ik hem, dan trekken we gewoon de deur van de trekker of shovel dicht en spreken we elkaar na een half uur wel weer.´
Sjabbe: ´Nee hoor, als je bijna alle dagen bij elkaar bent, moet je wel met elkaar kunnen opschieten. Het moet gezellig zijn, en dat is het zeker. En volgend jaar komt er een vennoot bij: Sjoert-Jan van der Veen, de zoon van mijn vrouw Martha.´

Saamhorigheid is groot

Sjabbe is vol lof over de voorzieningen in zijn dorp. ´Het dorpshuis is vernieuwd, we hebben 60.000 euro subsidie toegezegd gekregen voor een soort podium achter het dorpshuis, aan de waterkant. De Hoofdstraat en het jaagpad zijn aangepakt. En we hebben een gigantisch mooie speeltuin voor een dorp met 150 inwoners. De saamhorigheid is groot. Bij de start van de verbouw van het dorpshuis waren er bijvoorbeeld meer dan vijftig vrijwilligers in touw om de spullen te verhuizen.´