Van Ameland naar Leens om een (ambachtelijke) cafetaria en restaurant te beginnen

Saskia en Ansu in de ambachtelijke cafetaria, die een zit- en afhaalgedeelte heeft.

Er moet nog flink geklust worden, maar dan heb je straks ook wat. Ansu Leenen (34) en zijn verloofde Saskia Jansen (23) willen in april – voor Pasen – hun restaurant in Leens openen. In hun ambachtelijke cafetaria kun je sinds november al terecht.

En dat alles op een van de mooiste plekjes van Leens, aan de Wilhelminastraat, op de wierde, tegenover de middeleeuwse Petruskerk. Het enthousiaste stel woont boven de zaak. ´Wij raakten direct verliefd op deze plek, die straalt wat uit. Er valt meer mee te doen dan er ooit mee gedaan is.´

Strandpaviljoen Sjoerd

De twee leerden elkaar kennen op Ameland, in strandpaviljoen Sjoerd, waar ze beiden werkten. Ansu: ´We wilden na zes jaar wel van het eiland af, op het vasteland een huisje kopen. We hebben ontslag genomen en na twee maanden vakantie in Thailand kwam dit op ons pad. Pas tijdens de bezichtiging kwamen we erachter dat het een cafetaria met café was geweest. Toen waren de plannen snel gemaakt.´

In september begon de verbouwing van de cafetaria. ´We hebben gekozen voor een landelijke stijl die rust uitstraalt. We dachten in een maand klaar te zijn, het zijn er drie geworden. In de keuken hebben we een zo goed als nieuwe bakwand geplaatst. We zijn niet ontevreden hoe het nu loopt, je ziet dat we meer bekendheid krijgen in Leens en omgeving. En we zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld.´

Tja, er moet nog wel wat gebeuren voordat het restaurant klaar is, weten Ansu en Saskia.

De verbouwing van het restaurantgedeelte is in volle gang. Er ligt nog een berg werk te wachten. ´Alles doen we zelf. We willen er volledige controle over hebben en het is leuk om te doen. We zijn vijf dagen in de week geopend, het klussen gebeurt vooral op maandag en dinsdag. Alles moet opgefrist worden. De laatste tien jaar is weinig aan het interieur gebeurd.´

We zijn een groot fan van wildplukken

´Direct na binnenkomst kunnen bezoekers straks loungen, zodat ze zich direct thuis voelen. Je kunt er een krantje lezen en comfortabel zitten.´

Klaar is alleen de bar met gloednieuwe tapinstallatie. ´We hebben een contract met de Limburgse brouwerij Gulpener en tappen straks onder meer biologisch bier.´

VanLeenen ambachtelijke cafetaria en restaurant is de naam. Duurzaamheid staat voorop. ´We willen ambachtelijkheid en kwaliteit uitstralen en geen doorsnee-cafetaria zijn. Alle friet, snacks en meeste sausen maken we zelf. In het restaurant bieden we voornamelijk streekproducten, 90 procent daarvan halen we bij bedrijven binnen een straal van 50 kilometer van Leens. We zijn ook een groot fan van wildplukken. Paddenstoelen, bessen, duindoorn en kruiden kun je in de natuur vinden. Naar het wad gaan we voor alikruiken, zeekraal en oesters.´

VanLeenen ambachtelijke cafetaria en restaurant bevindt zich op een verdraaid mooie plek, tegenover de Petruskerk.

Saskia bekent dat haar liefde vooral bij het ondernemerschap ligt, waarvoor ze diploma´s op zak heeft. Ansu: ´Mijn passie is creatief koken en lekker in de keuken bezig zijn. Met de zakelijke kant en de cijfertjes heb ik niet zoveel. Wat dat betreft vullen Saskia en ik elkaar goed aan.´

Ook voor het grotere werk kan men vanaf april aan de Wilhelminastraat 8 terecht, benadrukt het stel. ´Buffetten, partijen, bruiloften, livemuziek, barbecue. Alles is mogelijk, we hebben er de ruimte voor. En we hebben er zin in.´

https://ambachtvanleenen.nl/

Op de gevel de historie van het pand.