Team Frietma frituurt oliebollen voor het goede doel

Een jonge klant strooit poedersuiker op haar oliebol. Frank kijkt toe, Ietse houdt de oliebollen in de gaten.

Voor de broers Frank en Ietse Veenwijk en hun kameraad Marc Ritsema in Leens staat oudjaarsdag in het teken van oliebollen bakken. Voor het goede doel: KWF Kankerbestrijding. 

De broers zijn dinsdagmorgen om acht uur begonnen met het bakken en gaan door tot vijf uur. Marc sluit zich later bij hen aan, hij moet eerst werken. Ze doen het buiten, mensen die hun bestelling afhalen of spontaan oliebollen kopen, kunnen terecht in een partytent. Frank: ´Het loopt erg goed. Op bestelling hebben we al 450 oliebollen en krentenbollen verkocht.´

Drukte verwachten ze rond het middaguur. Leden van TFC Winsum fietsen deze dag een tocht van 100 kilometer en hebben clublid Frank laten weten dat ze zijn bollen komen testen.

Op 4 juni doen de twintigers onder de naam Frietma (de eerste twee letters van de drie voornamen) mee aan Alpe d´HuZes. Frank, gymdocent van beroep, wil de berg in Frankrijk zes keer bedwingen, maar hij is dan ook het sportiefst aangelegd van de drie.

Ietse, werkzaam in de gehandicaptenzorg: ´Ik ga door zolang ik kan. Dat kan ik op dit moment moeilijk inschatten, maar ik hoop toch zeker twee keer de berg op te kunnen. Maar het zal niet meevallen, pfff… 13,9 kilometer klimmen.´

´We handelen al jaren in fietsen. Het leek ons leuk om met het verdiende geld iets te doen. Zo is het plan ontstaan om mee te doen aan Alpe d´HuZes. We broeden op nog meer acties, zoals een sponsorloop.´

De partytent aan de Westerlaagte in Leens. De verkoop zou uiteindelijk 835,39 euro opbrengen.