Meeste apparaten weer aan de praat in Repair Café

Hilbrand repareert de defecte raceauto van Sen.

Kees Vissers kan tevreden zijn. Zeven jaar geleden nam hij het initiatief voor een Repair Café in Winsum. Deze zaterdagochtend (30 november) stappen tientallen mensen de gemeenschappelijke ruimte van woongemeenschap Het Hooge Heem binnen met een kapot apparaat of kleding waar iets mee is.

Peter Rijnbergen is er met zijn defecte boormachine (´wil alleen maar meer linksom draaien, daar heb je weinig aan´) en ziet dat Hilbrand Buikema het probleem binnen enkele minuten verhelpt. De defecte raceauto van zijn 7-jarige kleinzoon Sen vraagt wat meer tijd. Peter lachend: ´Ik hoor net van hem dat zijn auto een flinke botsing gehad heeft.´

Hilbrand behoort tot de vrijwilligers met twee rechterhanden die er deze ochtend in Winsum voor zorgen dat er wat minder apparaten vroegtijdig worden afgedankt.

Gert de Noord neemt er deze ochtend voor het eerst een kijkje en meldt zich spontaan aan als vrijwilliger. Tot grote vreugde van Kees, want hij weet dat de oud-eigenaar van Warenhuis De Noord (sloot begin 2018 de deuren) zijn hele leven al apparaten repareert en dus een waardevolle aanwinst is voor Repair Café Het Hogeland.

Kersverse vrijwilliger Gert maakt de broodbakmachine van Nolly open.

Gert gaat direct aan de slag met de defecte broodbakmachine van Nolly Dobbe. ´Het apparaat is zeker 15 jaar oud en heeft de laatste jaren stilgestaan. Ik had weer eens zin in zelfgebakken brood.´ De aandrijfsnaar is kapot, concludeert Gert na een korte inspectie. Nolly belooft een snaar te kopen en eind januari terug te komen.

Gert voelt zich zichtbaar in zijn element. ´Ik mag graag prutsen, als kind maakte ik al apparaten open om te kijken hoe ze werkten.´

Een tafeltje verder buigt Rik Stigter zich over de kapotte mixer van Derk en Aafke Mellema. ´Hij ziet er nog goed uit, het is zonde om hem weg te doen´, zegt Derk. Rik: ´De motor is nog goed, alleen ratelen de tandwielen.´

Het openmaken duurt even. ´Fabrikanten maken het ons lastig. Gelukkig komen ze er steeds meer achter dat consumenten het waarderen als apparaten repareerbaar zijn.´ Ook hier luidt het advies: een nieuwe aandrijfriem kopen en volgende keer terugkomen.

Simon Broekema is de enige die deze ochtend een defecte Senseo meebrengt, het apparaat dat het vaakst ter reparatie wordt aangeboden in Repair Cafés. Mogelijk wordt het ooit ingehaald door de espressomachine, die met een indrukwekkende opmars bezig is.

Rik probeert de mixer van Derk en Aafke open te krijgen. Naast hem geeft Gert Simon uitleg over diens Senseo.

Reparateur Gert Douma krijgt de Senseo van Simon snel aan de praat, waarna Spar-eigenaar en ChristenUnie-raadslid Nannet Gijzen aan de beurt is met een kapotte adapter van een elektrische fiets. ´Hij is van mijn zoon, die er elke dag mee naar school gaat. Een flinke afstand, Mensingeweer-Groningen. Onze kinderen krijgen van ons de keuze: of een abonnement voor het openbaar vervoer of een elektrische fiets. Tweedehands hoor.´

Gert: ´Ik schat dat we driekwart van de apparaten kunnen repareren. Soms is een apparaat gewoon af en kunnen ook wij er niks mee.´

Ook fietsen en kleding kunnen ter reparatie worden aangeboden. Ria van Eisden controleert de jurk waarin zij een zoom gemaakt heeft. Marja Velting is er deze ochtend eveneens voor de kleding. Kees kijkt toe.

Reparatie is gratis, bij de uitgang staat een collectebus waarin de bezoekers een vrijwillige bijdrage kunnen doen. ´Wij werken zonder subsidie – we willen niet afhankelijk zijn van overheidsinstanties – en met zo min mogelijk administratieve regeldruk´, zegt Kees als de ochtend erop zit en alle vrijwilligers met een attentie naar huis zijn gegaan.

Tien keer per jaar is er een Repair Café, alleen in de maanden juli en december niet. In het nieuwe jaar – op 25 januari – zet Kees de borden weer buiten.

www.repaircafehhl.nl

Het zit er weer op. Kees Vissers haalt de borden weg.