Met z´n vijven zeisen in de Appelhof

Henk Wildeboer, op de achtergrond Henk Honingh (links) en Ron Hasperhoven.

Vijf vrijwilligers zijn zaterdagochtend (19 oktober) met de zeis in de weer in de Appelhof, de eeuwenoude boomgaard met hoogstamfruitbomen in de Winsumer wijk Ripperda.

De belangenvereniging Oldehof-Peerdewask nam enkele jaren geleden het beheer en onderhoud van de boomgaard over van de gemeente.

Klaas Rustema, de coördinator van het groenonderhoud: ´We doen het met de zeis omdat grote machines te veel schade aanrichten aan de bomen en de structuur van de grond, zoals in het verleden wel gebeurd is. Zeisen is beter voor de natuur. De diversiteit aan bloemen neemt toe en voor de insecten pakt het ook positief uit.´

´En vergeet niet dat dit veel rustiger is. Kunnen we ook met elkaar praten, want het is voor ons ook een sociaal gebeuren.´

Even overleg tussen Jan Langelaar (links) en Klaas Rustema.

Ruim twintig vrijwilligers zetten zich in voor de boomgaard. Er is een snoeigroep actief in het voorjaar en de zeisploeg is er zowel in het voor- als najaar vijf zaterdagen. Doordeweeks willen vrijwilligers ook weleens de zeis pakken.

´Het is mooi rustig werk. Als je eenmaal met de zeis overweg kunt, raak je eraan verslaafd´, zegt Henk Wildeboer, die net als de andere aanwezige vrijwilligers (naast Klaas zijn dat Jan Langelaar, Henk Honingh en Ron Hasperhoven) het hoge gras met soepele zwaaien maait. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet.

Dan sta je wel even te janken

Klaas vertelt dat in het voorjaar van 2018 enkele oude bomen moesten worden gekapt omdat ze aangetast waren door bacterievuur. ´Er waren enkele bomen bij van 120 jaar oud. Dan sta je wel even te janken.´ In november worden twintig nieuwe bomen geplant. ´Daarmee komt het aantal weer op ongeveer 110 bomen, van 50 verschillende, voornamelijk oude rassen. Er staan enkele perenbomen tussen.´

De Appelhof, bijna 1 hectare groot, is openbaar gebied. Liefhebbers mogen er een bescheiden hoeveelheid appels en peren plukken met respect voor de omgeving.

Af en toe is het fatsoen ver te zoeken. Klaas: ´Enige tijd geleden was hier een man met auto en aanhanger en die begon met een touw aan de bomen te sjorren zodat de appels op de grond vielen. Daar hebben we iets van gezegd. Maar dit is openbaar gebied, zei hij. Pas toen we dreigden te gaan filmen, vertrok hij. We hebben hem ook niet meer gezien.´

Klaas vijlt de zeis. Dit moet tijdens het zeisen veelvuldig gebeuren.

Behalve de boomgaard snoeit de groep regelmatig de boomgaard van Het Groninger Landschap bij buurtschap Oldenzijl ten westen van Winsum en de bomen in het nieuwe parkje naast de ijsbaan, aan de andere kant van het dorp.

De gemeente betaalt de materiaalkosten van de vereniging en voert de hopen gras af. Dankzij fondsen heeft de belangenvereniging een berging kunnen realiseren bij de Ripperdaheerd. Tegen het middaguur komen daarin weer de kruiwagens, zeisen en andere materialen te staan.

Henk (Honingh) en Ron maken het hoge gras een kopje kleiner. Ron woont trouwens in Gasteren. Voor het onderhoud in zijn oude woonplaats houdt hij een aantal zaterdagen in zijn agenda vrij.
De gemeente haalt in de loop van de week de hopen gras op.