Het begon als een grapje: Jelin (14) koopt een pony op Baistemaart

Jelin, Doerak/Apollo, Lisse en Quinty zijn op weg naar Onderdendam.

Met zijn drietjes fietsen ze maandagmiddag met een aangelijnde pony van Winsum naar Onderdendam. De 14-jarige Jelin Kamminga heeft het dier zojuist gekocht op Baistemaart. Zijn zus Lisse en haar vriendin Quinty waren er getuige van.

De rit gaat niet snel. Fietsen met een pony heeft Jelin nog nooit gedaan. Vooral in Winsum is het behelpen. In de fietstunnel is het smoordruk doordat twee spoorwegovergangen afgesloten zijn. Buiten het dorp pauzeert de pony enkele malen om gras te eten.

Het was helemaal niet de bedoeling om het dier te kopen. ´Ik was er om te kijken voor kippen´, vertelt Jelin, die al volièrevogels en duiven houdt. ´Ik zag de pony, maakte een foto en appte mijn moeder voor de grap dat ik hem gekocht had. Leuk, reageerde zij.´

´Later had ik weer contact met haar en toen vertelde ik dat het een grapje was. Mijn moeder zei: Nou, je mag hem wel kopen hoor. We hebben ruimte genoeg om het huis. Kan hij hier mooi het gras kort houden.´

Jelin, Lisse en Quinty gingen terug naar de pony. De handelaar was in geen velden of wegen te bekennen. Uiteindelijk troffen ze hem aan in de feesttent en kon het handjeklap beginnen. ´Hij wilde er 150 euro voor hebben. Ik bood 120 en vroeg wat hij er minimaal voor wilde hebben: 140. Toen zijn we uitgekomen op 130. Een mooie prijs.´

Volgens het paspoort heet het dier Doerak. Maar er komt een naamswijziging aan. Jelin: ´Wij vinden Apollo een leukere naam.´

Nog 2 kilometer te gaan.